Data
18-19.06.2024
Miejsce
Hotel Metropolo by Golden Tulip
(ul. Orzechowa 11, Kraków)
Koszt
uczestnicy: 530 zł + VAT (651,90 brutto)
osoby towarzyszące: 325 + VAT (400 zł brutto, kolacja)
Szanowni Państwo,
Serdecznie zapraszam do udziału w kolejnej, 28. edycji Konferencji „Specjaliści Specjalistom” w Krakowie. Organizacja jej nie była zadaniem łatwym. Porównując możliwości przygotowania tego typu konferencji 25, czy nawet 10 lat temu i dzisiaj zauważam duże różnice w podejściu do tego rodzaju spotkań ze wszystkich stron biorących w nich udział. Zmiany te bez wątpienia są następstwem postępu cywilizacyjnego, cyfryzacji, doświadczeń związanych z pandemią COVIDu oraz coraz trudniejszą globalną sytuacją ekonomiczną. Szczególnie w okresie ostatnich kilku – kilkunastu lat zmienia się profil zainteresowań uczestników organizowanych przeze mnie spotkań. Kiedyś najważniejszym tematem były sposoby leczenia, a później immunoprofilaktyka. Po wybuchu ASF zaczęliśmy się mocno zajmować szeroko pojętym zagadnieniem bioasekuracji, w tym szczególnie dezynfekcji. W ostatnich kilku latach coraz bardziej interesujemy się mającym ogromny wpływ na zdrowie i efektywność produkcji świń dobrostanem, w tym sposobami zarządzania warunkami środowiskowymi, optymalizacją żywienia świń oraz możliwościami wpływania na niezwykle ważny, ze zdrowotnego punktu widzenia mikrobiom przewodu pokarmowego. Z coraz większym zainteresowaniem słuchamy, „nieważnych” kiedyś dla większości, wykładów na temat probiotyków, prebiotyków, synbiotyków czy preparatów ziołowych. Zaczynamy mówić o możliwościach wykorzystania w zarządzaniu produkcją sztucznej inteligencji czy cyfryzacji. Tak jak w poprzednich latach, udało mi się zaprosić do Krakowa wybitnych naukowców i praktyków z przodujących w produkcji trzody krajów, takich jak: Hiszpania, Dania czy Wielka Brytania. Wyrośli w Polsce świetni wykładowcy, będący równocześnie wybitnymi i uznawanymi praktykami. Niektórych z nich zaprosiłem do wygłoszenia wykładów lub udziału w dwóch dyskusjach panelowych, poświęconych nierozwiązanemu jak na razie w naszym kraju problemowi nadmiernego, nie zawsze racjonalnego stosowania antybiotyków. Jak zawsze liczę na udział w „krakowskiej konferencji hyopatologów” prawie wszystkich specjalistów chorób świń zawsze stanowiących znaczną grupę uczestników. Dumny jestem z tego, że znaczna część specjalistów, nawet tych, którzy musieli zmienić swoje zawodowe zainteresowania, przyjeżdża na organizowane przeze mnie spotkania. Jak co roku podkreślam, że nie byłoby możliwe zorganizowanie konferencji w takim miejscu, w takiej skali i z takimi wykładowcami, gdyby nie wspaniałomyślni sponsorzy i wystawcy, którym serdecznie dziękuję za wsparcie. Dziękuję także Stowarzyszeniu POLPIG, które efektywnie włączyło się w przygotowanie Programu konferencji. Życząc wszystkiego najlepszego, czekam z niecierpliwością na wspólne spotkanie z Państwem w Krakowie. Miejsce tak jak uprzednio – Centrum Kongresowe Hotelu Metropolo. Termin to 18-19.06.2024. Skupiamy się na wysokim poziomie programu konferencji, ale wraz z organizatorem technicznym konferencji - firmą Rexan, zadbaliśmy o to, by nasze tradycyjnie spotkanie towarzyskie było na nie gorszym poziomie niż część merytoryczna. Do zobaczenia w Krakowie! Z poważaniem
prof. dr hab. Zygmunt Pejsak
Przewodniczący Komitetu Organizacyjnego
prof. dr hab. Kazimierz Tarasiuk
Dyrektor UCMW UJ-UR
Program Konferencji
1.06.2021 Wtorek
18.06.2024, Wtorek
8.00 – 9.00
9.00 – 9.15
Rejestracja uczestników
Powitanie gości – Dyrektor UCMW prof. dr hab. Kazimierz Tarasiuk
Uroczyste otwarcie – JM Rektor Uniwersytetu Rolniczego
im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. URK
Sesja I
Czynniki oddziaływujące na sytuację w produkcji świń
Przewodniczący: Aleksander Dargiewicz (POLPIG)
9.15 - 9.30
9.30 - 10.00
10.00 - 10.30
Aleksander Dargiewicz (POLPIG) - Sytuacja w sektorze produkcji
trzody chlewnej w UE, w tym w Polsce
Alice Stanton (Irlandia) - Obalanie mitów o szkodliwości mięsa czerwonego dla zdrowia w oparciu o obiektywne dane
Jan Hitzger (Czechy) - Najnowsze rozwiązania pozwalające na zrównoważoną produkcję świń
10.30 - 11.00
11.00 - 11.15
11.15 - 12.00
Simon Tible (Hiszpania) - Holistyczne podejście do ochrony zdrowia prosiąt sposobem na ograniczenie stosowania antybiotyków
Dyskusja
Przerwa
W czasie przerwy oficjalne otwarcie wystawy
Sesja II
Niekonwencjonalne sposoby oddziaływania na zdrowie świń
Przewodniczący: prof. dr hab. Kazimierz Tarasiuk (UCMW, UJ-UR Kraków)
12.00 – 12.30
12.30 – 13.00
Leonardo Hackenhaar (Brazylia) - Znaczenie szybkiego i prawidłowego dojrzewania układu pokarmowego prosiąt
Carlos Pineiro (Hiszpania) - Cyfrowa bioasekuracja oraz precyzyjne dane naukowe – niesamowite narzędzia do wykorzystania przez producentów trzody chlewnej
13.00 – 13.30
13.30 – 14.00
14.00 – 15.15
Jens Legarth (Dania) - Możliwości ograniczenia stosowania antybiotyków poprzez sterowanie mikrobiomem przewodu pokarmowego
Dyskusja
Przerwa - lunch
Sesja III
Narzędzia pozwalające na ograniczenie stosowania antybiotyków
Przewodniczący: prof. dr hab. Roman Kołacz (UMK Toruń)
15.15 – 15.45
Jordi Mora (Wielka Brytania) - Rola lekarzy w ograniczaniu pandemii lekooporności i poprawie efektywności produkcji
15.45 – 16.15
16.15 – 16.45
16.45 – 17.15
David Llopart (Hiszpania) - Produkcja wysokiej jakości prosiąt odsadzonych, bez antybiotyków; konieczność właściwego zarządzania lochami
Péter Máté (Węgry) - Węgrzy mają smaka na wieprzowinę bez antybiotyków. Tylko mając dobry plan, można temu sprostać
Przerwa
17.15 – 18.15
Panel dyskusyjny: Przyczyny niepowodzeń w ograniczaniu stosowania antybiotyków w produkcji trzody chlewnej
Eksperci: Rajska M., Kwieciński P., Niemyjski R., Wojciechowski J.
Moderator: prof. dr hab. Zygmunt Pejsak (UCMW, UJ-UR Kraków)
20.00
Uroczysta Kolacja z Aukcją Charytatywną
Hotel Metropolo by Golden Tulip, ul. Orzechowa 11
1.06.2021 Wtorek
19.06.2024, Środa
Sesja IV
10 lat doświadczenia w zwalczaniu ASF w Polsce
Przewodniczący: prof. dr hab. Grzegorz Woźniakowski (UMK Toruń)
8.30 – 9.00
9.00 – 9.30
9.30 - 10.00
10.00 - 10.30
Krzysztof Jażdżewski (Warszawa) - Czego nauczyliśmy się zwalczając ASF przez 10 lat
Mateusz Kruszyński (PIW Namysłów) - Narzędzia i sposoby, które pozwoliły mi na skuteczne zwalczenie ASF w populacji dzików
Dyskusja
Przerwa
Sesja V
Choroby o przebiegu subklinicznym; jedna z przyczyn suboptymalnej produkcji świń
Przewodnicząca: prof. dr hab. Małgorzata Kotula-Balak (UCMW, UJ-UR Kraków)
10.30 - 11.00
11.00 – 11.30
11.30 – 12.00
12.00 – 12.30
12.30 – 13.30
13.30 – 13.45
Agnieszka Mańka (Warszawa) - Subkliniczna Circowiroza – praktyczne aspekty diagnostyczne oraz przypadki terenowe
Zbigniew Arent (Kraków) - Zakażenie Leptospira Bratislava niedocenianą przyczyną zaburzeń w rozrodzie świń
Dyskusja
Przerwa
Panel dyskusyjny: Mój sposób na ograniczenie stosowania antybiotyków
Eksperci: Chachaj R., Porowski M., Schwarz T., Wenderski R.
Moderator: prof. dr hab. Zygmunt Pejsak (UCMW, UJ-UR Kraków)
Kinga Biernacka (Warszawa) - Gdzie lekarz weterynarii, specjalista chorób świń, znajdzie online najnowszą wiedzę użyteczną praktycznie?
13.45 – 14.00
Podsumowanie konferencji - prof. dr hab. Zygmunt Pejsak
Aukcja Charytatywna
Fundacja Wrocławskie Hospicjum dla Dzieci od 17 lat profesjonalnie i empatycznie odpowiada na potrzeby rodzin, które zmagają się z trudem całodobowej opieki nad dziećmi przewlekle i nieuleczalnie chorymi. Obecnie, na różnych płaszczyznach, wspieramy ponad 180 rodzin z terenu Dolnego Śląska. Poza hospicjum domowym realizujemy również opiekę wytchnieniową, prowadzimy hospicjum perinatalne dla rodziców, którzy przygotowują się na urodzenie nieuleczalnie chorego dziecka, otwartą Grupę Wsparcia dla rodzin w żałobie, specjalistyczną przychodnię dla przewlekle i nieuleczalnie chorych dzieci oraz Centrum Rehabilitacji Społecznej.
Zachęcamy do aktywnego udziału w licytacjach i życzymy wygranych,
Beata Hernik – Janiszewska
Prezes Fundacji wraz z Zespołem
Oryginalne rękawice Mike'a Tysona z jego autografem oraz zdjęciem jak je podpisuje
Darczyńca: Huvepharma
"Kwiecista fantazja"
Darczyńca: Bożena Pejsak
Akryl na płótnie, 40 x 30 cm
Rejestracja
Warunkiem rejestracji jest wypełnienie formularza oraz opłacenie wpisowego w wysokości 530 zł + VAT (651,90 zł brutto)/os. i opłaty za ewentualne osoby towarzyszące: 325 zł + VAT (400 zł brutto)/os.
Liczba miejsc ograniczona. Obowiązuje kolejność zgłoszeń.
Opłata konferencyjna nie uwzględnia kosztów transportu ani zakwaterowania. W przypadku braku możliwości zorganizowania konferencji w formie stacjonarnej (z powodów administracyjnych), Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania wydarzenia. O ewentualnych zmianach zostaną Państwo poinformowani mailowo. Przysługuje Państwu wtedy możliwość rezygnacji (ze zwrotem całości kosztów).
Wpłaty za uczestnictwo należy dokonać w przeciągu 7 dni od przesłania formularza na konto:
Agencja Rexan
ul. Majdańska 5/85, 04-088 Warszawa,
nr rachunku: 24 1020 1127 0000 1502 0243 8489.
W tytule wpłaty proszę wpisać:
„Specjaliści” oraz podać imię i nazwisko uczestnika.
Rejestracja jest aktywna do 17.05.2024 r. lub do wyczerpania miejsc.
Zgłoszenia grupowe i nietypowe, zgłoszenia firm: wiktoria@rexan.pl.
Miejsce Konferencji
Hotel Metropolo by Golden Tulip
(ul. Orzechowa 11, Kraków).
Darmowe przejazdy
Na czas trwania Konferencji, uczestnikom przysługują darmowe przejazdy komunikacją miejską w Krakowie (na podstawie hologramu zamieszczonego na identyfikatorze).
Noclegi
W związku z dużym zainteresowaniem Konferencją, polecamy Państwu pobliskie hotele, które przygotowały specjalną ofertę cenową dla Gości wydarzenia.
Uwaga: Organizator nie ponosi odpowiedzialności za przedstawioną ofertę, ani za jakość wykonanych przez Hotele usług.
Ruczaj 44, Kraków
tel. 12 269 10 00
ruczaj@ruczajhotel.pl
Rezerwacja na hasło: Specjaliści
pokój jednoosobowy ze śniadaniem:
240 zł/doba (cena zawiera podatek VAT)
pokój dwuosobowy ze śniadaniem:
340 zł/doba (cena zawiera podatek VAT)
Dodatkowo w cenie:
parking
Sucha 1D, Kraków
tel. 533 398 847
12 397 77 71
hotel@gshotel.pl
Rezerwacja na hasło: Specjaliści
10% od ceny dnia na stronie
internetowej.
Dodatkowo w cenie:
śniadanie
sauna i siłowna
parking
Łojasiewicza 2, Kraków
reception.krakow.south@campanile.com
Rezerwacja na hasło: Specjaliści
pokój 1-osobowy ze śniadaniem:
230 zł/doba (cena zawiera podatek VAT)
pokój 2-osobowy ze śniadaniem:
275 zł/doba (cena zawiera podatek VAT)
Rzemieślnicza 4, Kraków
m.podlecka@satoriagroup.pl
galicya@satoriagroup.pl
Rezerwacja na hasło: Konferencja Weterynaryjna "Specjaliści Specjalistom"
pokój jednoosobowy ze śniadaniem:
310 zł/doba (cena zawiera podatek VAT)
pokój dwuosobowy ze śniadaniem:
340 zł/doba (cena zawiera podatek VAT)
Kobierzyńska 47, Kraków
tel. 12 261 86 01
recepcja@sympozjum.com.pl
Rezerwacja na hasło: Specjaliści
pokój 1-osobowy ze śniadaniem:
280 zł/doba (cena zawiera podatek VAT)
pokój 2-osobowy ze śniadaniem:
320 zł/doba (cena zawiera podatek VAT)
pokój 3-osobowy (1 łóżko podwójne oraz 1 rozkładana kanapa) ze śniadaniem:
370 zł/doba (cena zawiera podatek VAT)
Dodatkowo w cenie:
parking
sauna sucha i parowa
Siostry Faustyny 14, Łagiewniki,
30-608 Kraków
tel. 12 306 79 90
recepcja@merciboutiquehotel.pl
Rezerwacja na hasło: Specjaliści
pokój 1-osobowy ze śniadaniem:
399* zł/doba (cena zawiera podatek VAT)
pokój 2-osobowy ze śniadaniem:
429* zł/doba (cena zawiera podatek VAT)
*Cena obowiązuje przy przedpłacie, oferta jest bezzwrotna.
Zakopiańska 180 B, Kraków
tel. 509 681 204
rezerwacja@hotelperla.com.pl
Rezerwacja na hasło: Specjaliści
pokój 1-osobowy ze śniadaniem:
250 zł/doba (cena zawiera podatek VAT)
pokój 2-osobowy ze śniadaniem:
300 zł/doba (cena zawiera podatek VAT)
O Krakowie
Kraków – dawna stolica Polski, historyczna siedziba królów, a współcześnie dynamicznie rozwijająca się metropolia,
miasto kultury i sztuki. Burzliwa historia regionu oraz przenikanie się mieszkających tu przez wieki różnych narodowości
zaowocowały niezwykłym dziedzictwem kulturowym.
Historia miasta, muzea i zabytki, gościnność mieszkańców, a także atrakcyjna oferta turystyczna i nowoczesna infrastruktura noclegowa i kongresowa zachęcają do przyjazdu do Krakowa. W 2019 roku Europejska Akademia Gastronomiczna przyznała naszemu miastu zaszczytny tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej roku 2019.
Powered by REXAN