Copyright 2018

BIODEVAS Laboratoires oraz zakłady drobiarskie należące do LDC, CAFEL i CAVAC rozpoczęły badania dotyczące zapobieganiu kolibakteriozy u drobiu.

Five Facts about E coli imgBiodevas Laboratoires specjalizuje się w produkcji dodatków fitogenicznych, mających na celu ograniczenie stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej. Firma zawiązała konsorcjum, którego celem są badania dotyczące kolibakteriozy u drobiu. Biodevas ma na swoim koncie osiągnięcia w zakresie rozwiązywania problemów pojawiających się w produkcji drobiu takich jak: histomonoza, kokcydioza, pasożyty. W ciągu najbliższych trzech lat Biodevas skoncentruje się na współpracy badawczej z największymi zakładami produkcji drobiu we Francji, w tym  LDC - lidera jeżeli chodzi o liczbę ubitych kurcząt w Europie (zakłady także w Hiszpanii i Polsce) oraz CAFEL i CAVAC.

Celem konsorcjum powołanego przez Biodevas jest opracowanie strategii zapobiegania infekcji powodowanych przez Escherichia coli, przy użyciu preparatów fitogenicznych, zawierających naturalne substancje czynne uzyskane w autorskim procesie ekstrakcji roślin. Kolibakterioza jest groźną chorobą występującą w sektorze drobiu odpowiedzialną za milionowe straty. Drugą ważna kwestią jest wypracowana do tej pory przez pałeczki okrężnicy oporność na poszczególne antybiotyki, co doprowadziło do zakazu stosowania w weterynarii tzw. krytycznych antybiotyków.  Należy także liczyć się z zyskującym coraz większą popularność chowem drobiu bez użycia jakichkolwiek antybiotyków. Od września 2018 r. na wielu  fermach koncernów LDC, CAFEL i CAVAC prowadzone są badania dotyczące skuteczności ochrony przed kolibakteriozą poprzez zastosowanie w żywieniu fitogenicznych dodatków paszowych. Od strony naukowej doświadczenie prowadzone jest przez Higher School of Agriculture of Angers oraz stowarzyszenie laboratoriów z rejonu Loary Inovalys. W badaniach trwających 18 m-cy będą brane pod uwagę takie czynniki jak: upadki, zużycie  antybiotyków, spożycie wody i paszy, średnia masa ciała w dniu uboju, współczynnik wykorzystania paszy oraz dobowe przyrosty masy ciała kurcząt.

Działania zaproponowane przez Biodevas są zaadaptowane do warunków zootechnicznych i ekonomicznych europejskich hodowli, jak również wychodzą na przeciw oczekiwaniom społecznym dotyczącym zdrowia publicznego. Współpraca nawiązana z trzema dużymi firmami z sektora drobiowego pokazuje ich chęć do zmiany podejścia do sposobu produkcji.

----------------------------

O firmie

Biodevas Laboratoires zostało założone w 2005 r. przez Jean-Louis Blua oraz François Blua w Savigné l’Evêque w rejonie Sarthe. Laboratorium opracowuje i produkuje rozwiązania fitogeniczne, składające się w 100% ze związków naturalnych uzyskanych w autorskim procesie ekstrakcji. Biodevas Laboratoires zatrudnia obecnie 30 pracowników. 30% obrotów pochodzi ze sprzedaży produktów do pozostałych krajów europejskich oraz do Afryki, Ameryki Północnej i Azji.

Grupa LDC jest największym przetwórcą drobiu w Europie, posiada wiele marek takich jak Le Gaulois, Maître Coq, Marie et Traditions d’Asie, Toque Angevine czy Réghalal. Grupa kontraktuje dostawy z 5700 hodowcami drobiu – bezpośrednio lub poprzez partnerów.

La Cafel, Coopérative Agricole des Fermiers de Loué zrzesza 1100 hodowców spełniających wysokie wymagania produkcji. W 2003 roku upowszechniła produkcję ograniczającą stosowanie leków.

Grupa CAVAC liczy 5000 hodowców i działa w czterech sektorach: produkcja roślinna, zwierzęca, dystrybucja ogrodnicza oraz produkcja dla przemysłu rolnego. VOLINEO filia CAVAS zajmująca się produkcją drobiu skupia 270 hodowców.

*****

Firma Biodevas Laboratoires powstała w 2005 r. zaś w Polsce jest obecna od 2008 r. Produkty francuskiego dostawcy są bardzo dobrze znane na rynku europejskim, m.in. w krajach takich jak Belgia, Niemcy, Węgry, Włochy. Firma specjalizuje się w opracowywaniu naturalnych produktów opartych na wyciągach roślinnych stosowanych w żywieniu zwierząt i uprawie roślin. Biodevas Laboratories ma bardzo rozbudowany dział badań i rozwoju, w którym powstają projekty preparatów przeznaczonych do ograniczania negatywnych skutków stresu oksydacyjnego. Produkty z oferty dostawcy oparte są na oryginalnych recepturach opracowanych przez Biodevas Laboratoires i będących owocem ponad 20 lat doświadczenia w dziedzinie biotechnologii roślin. Troska o zachowanie najwyższej jakości potwierdzona jest licznymi certyfikatami (ISO 22000, EFSA). Wszystkie produkty są całkowicie naturalne i bezpieczne dla zdrowia człowieka, a większość z nich dopuszczona jest do stosowania w rolnictwie ekologicznym.