Copyright 2019

Fotolia 156251246 Subscription Monthly XXL 320x200Obecnie coraz więcej produktów mleczarskich i spożywczych oznaczonych jest symbolem „Wolne od GMO”. 

Polska Izba Mleka wychodząc naprzeciw rosnącym oczekiwaniom konsumentów, którzy szukają wiarygodnych informacji o produkcie podjęła prace nad opracowaniem standardu.

Głównym celem stworzenia autorskiego standardu Polskiej Izby Mleka jest sprawdzanie czy realizowana produkcja może być oceniana w świetle obowiązującego prawa jako wolna od GMO. Standard uwzględnia cały obszar wymagań dla wielu różnych obszarów łańcucha żywnościowego, gdzie istotnym elementem jest wskazanie postępowania, które zapewnia najwyższe standardy, których wdrożenie i prawidłową realizację można potwierdzić w drodze certyfikacji.

W ramach standardu PIM certyfikacji mogą podlegać:

– Zakłady mleczarskie.

– Gospodarstwa rolnicze.

– Firmy produkcyjne, handlowe i transportowe w zakresie pasz, mieszanek i dodatków paszowych,

– Firmy zajmujące się handlem i transportem produktów mleczarskich.

Więcej informacji dostępnych na stronie Polskiej Izby Mleka.

 

Źródło: PIM