Drukuj

W związku z aktualną sytuacją epidemiologiczną w Polsce, Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza informuje, że branża drobiarska działa z zachowaniem szczególnej ostrożności, jednocześnie całkowicie wypełniając zapotrzebowanie dystrybutorów i konsumentów na mięso i produkty drobiowe.

Utrzymanie ciągłości pracy zakładów drobiarskich jest dla nas obecnie szczególnie istotne. Jako organizacja branżowa pragniemy zwrócić uwagę, że większość pracowników zakładów produkujących mięso i produkty drobiowe nie może przejść w tryb pracy zdalnej. Nie pozwala im na to charakter wykonywanej pracy. Zapewniamy jednak, że zakłady drobiarskie podjęły szereg działań profilaktycznych, mających na celu zwiększenie bezpieczeństwa pracy tych osób.

Kluczowa w branży drobiarskiej jest także dostępność pracowników produkcyjnych. To na nich spoczywa odpowiedzialność za zakłady i zapewnienie konsumentom żywności. Dlatego w dzisiejszej trudnej sytuacji stają się oni prawdziwymi bohaterami.

Jako KRD-IG zapewniamy, że od lat w zakładach stosowane są najwyższe normy bezpieczeństwa przy produkcji mięsa drobiowego, dzięki czemu mamy pewność, że mięso i produkty drobiowe, które trafiają do sklepów są, jak zawsze, w pełni bezpieczne i spełniają najwyższe standardy.

 

W ostatnich dniach obserwujemy wzrost cen. Jest on w pewnym zakresie wynikiem wzrostu kosztów materiałów i dodatkowych procedur bezpieczeństwa. Niewątpliwie klienci dostrzegą również ograniczenie akcji promocji cenowych oferowanych przez dystrybutorów, które często były krzywdzące dla producentów zmuszanych do sprzedaży swoich towarów poniżej kosztów produkcji.

Obecna sytuacja pokazuje jak ważnym jest posiadanie nowoczesnego, wydajnego sektora rolno‑spożywczego, którego istotnym elementem jest drobiarstwo, potrafiące sprawnie funkcjonować nawet w kryzysowych sytuacjach. Widzimy dziś bardzo wyraźnie, że krytyka i nawoływania do likwidacji polskiego sektora mięsnego przez organizacje pseudoekologiczne oraz niektórych polityków mogłyby doprowadzić do poważnego kryzysu i problemów z dostawami żywności w naszym kraju.

Polska jest największym producentem drobiu w Europie. Ponad 50% całej naszej produkcji w 2019 roku zostało skierowane na eksport. Dlatego dla wielu zakładów niezmiernie istotne jest dziś utrzymanie możliwości przekraczania granic przez samochody ciężarowe, oczywiście przy zachowaniu wszystkich surowych wymogów dotyczących zapobiegania rozprzestrzenianiu się wirusa.

Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza na bieżąco monitoruje sytuację w celu dostosowania swoich działań i zapewnienia najskuteczniejszej profilaktyki oraz bezpiecznych warunków.

Jako przedstawiciele branży drobiarskiej zapewniamy o bezpieczeństwie i produktach najwyższej jakości oraz przypominamy, że nie ma żadnych dowodów na to, iż żywność jest źródłem lub jedną z dróg zakażenia wirusem. Zapewniamy, że produkty spożywcze, w tym mięso i produkty drobiowe, są całkowicie bezpieczne,
a ich spożywanie nie zwiększa ryzyka zakażenia wirusem.