Wzrost produkcji pasz przemysłowych - największy w Polsce
W sezonie 2016/17 produkcja pełnoporcjowych pasz przemysłowych w UE wzrosła o 0,6%, w tym w Polsce o ponad 3%. Przewiduje się, że w bieżącym sezonie 2017/18 unijna produkcja zwiększy się o dalsze 0,4%, mniejsze będzie natomiast wykorzystanie zbóż na pasze. Według szacunków firmy Tallage, wydawcy raportu „Stratégie grains”, w ubiegłym sezonie produkcja pasz przemysłowych w UE wyniosła 147,1 mln t, czyli o prawie 1 mln t (0,6%) więcej niż sezon wcześniej. Podobnie jak w poprzednich latach, wzrost ten napędzany był przede wszystkim przez rozwijający się sektor drobiarski. Produkcja pasz dla drobiu sięgnęła 54,5 mln t i była większa o 1,5% niż sezon wcześniej. Tym samym pasze te umocniły swoją pozycję, jako najważniejszy segment rynku pasz przemysłowych. W tym samym czasie produkcja pasz dla bydła zwiększyła się o 0,7% do 41,9 mln t, a pasz dla trzody spadła o 0,6% do 50,6 mln t.
Ogólnopolski zasięg Agrifirm dzięki przejęciu firmy Bacutil
Polski Urząd Ochrony Konkurencji zatwierdził przejęcie Bacutilu
30 czerwca 2017 roku Royal Agrifirm Group ogłosił zamiar przejęcia polskiej firmy paszowej Bacutil. W międzyczasie polski Urząd Ochrony Konkurencji pozytywnie zaopiniował wniosek złożony w tej sprawie przez Agrifirm. W konsekwencji 31 sierpnia 2017 roku podpisane zostało ostateczne porozumienie.
Za zgodą polskich władz Agrifirm rozszerza swoją działalność w Polsce i przejmuje pełną kontrolę na spółką Bacutil. „Przejęcie Bacutilu daje nam dostęp do rynku drobiarskiego we wschodniej części Polski, zapewniając przyszły wzrost w tym obszarze rynku i przybliżając nas do celu, jakim jest pozycja w top 3 firm paszowych w Polsce” – mówi John Dortmans, Dyrektor Zarządzający Agrifirm w Europie Środkowo-Wschodniej.
Zanieczyszczenie jaj fipronilem dużo bardziej poważne niż sądzono – są aresztowania
Dalsze badania nad zanieczyszczeniem jaj w Holandii ujawniły, że kwestia ta jest zarówno bardziej rozpowszechniona, jak i poważniejsza niż wcześniej sądzono, a rolnicy nie zdawali sobie sprawy z ryzyka.
Holenderskiej Rada ds. Bezpieczeństwa Żywności, NVWA ostrzega opinię publiczną, że jajka pobrane z jednego z gospodarstw wykazały bardzo wysoki poziom zanieczyszczenia pestycydami, tak wysoki, że stanowi on niebezpieczeństwo dla zdrowia i życia ludzi. W Holandii zostało zamkniętych już 180 gospodarstw, donosi Dutch News. NVWA zaleca, aby dzieci nie spożywały jaj. Niniejsza rada została wydana po pobraniu próbek, testowaniu pozostałości pestycydów po przetworzeniu próbek jaj, odchodów i kurcząt z gospodarstw oraz jaj detalicznych.
Substancja fipronil jest powszechnie stosowana do zwalczania wszy i kleszczy u kotów i psów, ale jest zabroniona do używania na fermach produkujących żywność.
Produkcja i rynek wołowiny w Polsce
Produkcja i rynek wołowiny w Polsce pod redakcją prof. Stanisława Wajdy to najnowsza pozycja wydawnicza szeroko omawiająca zagadnienia związane z produkcją bydła rzeźnego w różnych typach gospodarstw. Opracowanie ma charakter praktyczny z podbudową naukową. Tematyka książki obejmuje najnowsze informacje o produkcji wołowiny w Polsce i na świecie, żywieniu bydła opasowego w różnych etapach opasu i wariantach oraz systemach żywienia i użytkowania bydła. Ważną część publikacji stanowi rozdział dotyczący oceny wartości rzeźnej oraz jakości mięsa wołowego. Wszechstronnie opisane zostały zagadnienia utrzymania, nadzoru weterynaryjnego oraz rozrodu bydła mięsnego. Podczas lektury czytelnicy dowiedzą się także jaka jest opłacalność produkcji żywca wołowego oraz jak można spróbować ją poprawić.
Przejdź do naszego sklepu, aby zakupić tę pozycję.
Produkcja i rynek wołowiny w Polsce - nowość!!!
Produkcja i rynek wołowiny w Polsce pod redakcją prof. Stanisława Wajdy to najnowsza pozycja wydawnicza szeroko omawiająca zagadnienia związane z produkcją bydła rzeźnego w różnych typach gospodarstw. Opracowanie ma charakter praktyczny z podbudową naukową. Tematyka książki obejmuje najnowsze informacje o produkcji wołowiny w Polsce i na świecie, żywieniu bydła opasowego w różnych etapach opasu i wariantach oraz systemach żywienia i użytkowania bydła. Ważną część publikacji stanowi rozdział dotyczący oceny wartości rzeźnej oraz jakości mięsa wołowego. Wszechstronnie opisane zostały zagadnienia utrzymania, nadzoru weterynaryjnego oraz rozrodu bydła mięsnego. Podczas lektury czytelnicy dowiedzą się także jaka jest opłacalność produkcji żywca wołowego oraz jak można spróbować ją poprawić.