W miniony czwartek Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt otrzymała oficjalne zgłoszenie o ognisku ASF w jednej ze spółdzielni w Chagang-Do, około 15 km na południe od granicy z Chinami. W gospodarstwie było 99 świń, z których 22 padły.
Epidemia w Korei Północnej pojawia się, gdy czterech na dziesięciu obywateli głoduje po najgorszych żniwach w ciągu dekady. - Sytuacja braku bezpieczeństwa żywnościowego i żywieniowego w Korei Północnej jest niepokojąca, a ognisko afrykańskiego pomoru świń wywiera dodatkową presję na dostępność białek pochodzenia zwierzęcego - powiedział Vincent Martin, urzędnik Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa w Chinach i Korei Północnej.
- Problem z ASF wpłynie głównie na elitę, ponieważ nie każdy w Korei Północnej może łatwo zdobyć wieprzowinę lub inne rodzaje mięsa. Największym problemem jest brak zdolności sanitarnych i zapobiegawczych – powiedział Kwon Tae-jin z GSnJ Institute, ekspert w dziedzinie rolnictwa. Korea Północna hoduje głównie kurczaki, kaczki i króliki, ale populacja świń w 2017 r. Wzrosła o 8,9 % do 2,6 miliona. *
Potwierdzenie wybuchu epidemii w Korei Północnej oznacza, że Korea Południowa zwiększa środki bezpieczeństwa. Według agencji prasowej Reuters, Korea Południowa zwiększy środki dezynfekcji na obszarach w pobliżu wspólnej granicy, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się wirusa na stado świń. Wieprzowina jest popularnym mięsem w Korei Południowej, która w pierwszym kwartale br. legitymowała się pogłowiem trzody chlewnej na poziomie 11,2 miliona świń.
Południowokoreańscy producenci wieprzowiny obawiają się, że dziki w pobliżu granicy mogą przenosić wirusa i zarażać farmy świń. Rząd planuje zbudować więcej ogrodzeń, aby chronić zwierzęta gospodarskie przed dzikami i zintensyfikować polowania na te zwierzęta.
* według Statistics Korea.
Źrodło: cenyrolnicze.pl