Zawirowania logistyczne w UE mogą utrudniać bieżące zaopatrzenie w żywiec i wieprzowinę w niektórych regionach, dlatego też konsumenci w wielu krajach Unii Europejskiej robią większe zapasy produktów mięsnych windując ceny w sieciach handlowych. Na razie nie widać jednak przełożenia wzrostu cen w hipermarketach na ceny skupu żywca wieprzowego. Presja cenowa wystąpiła również na rynku warchlaków powodując zahamowanie wzrostu cen.
12 tydzień 2020 r. przyniósł pogorszenie sytuacji w Europie w związku z koronawirusem. Ograniczenie życia publicznego, zawirowania w dostaw, skomplikowana sytuacja we Włoszech, gdzie eksporterzy nie chcą wysyłać kierowców ze względu na zagrożenie zakażeniem CoVID-19, wywołało większą presję na ceny skupu żywca wieprzowego. Notowania spadły w Niderlandach (-10₵), Belgii (-9,8₵), Danii (-4,1₵) i Austrii (-6₵). Wyjątkiem był rynek francuski, gdzie cena wzrosła (+1,9₵) w stosunku do ubiegłego tygodnia. W notowaniach VEZG w dniu 18/03/2020 cena w Niemczech spadła o 7 centów do wysokości 1,89 €/kg (wbc) - czytamy na stronie KZP-PTCH POLPIG.
Pozytywne informacje nadchodzą z Chin. Wymiana handlowa znowu została uruchomiona. Potrzeba jednak trochę czasu, zanim kontenery z wieprzowiną stojące już w chińskich portach zostaną rozładowane.
Źródło: kzp-ptch