Na rynku krajowym w marcu br. rozpoczął się sezon zwiększonych dostaw mleka do mleczarni, skutkujący obniżką cen i trwający zwykle do września. W kwietniu br. średnia cena za hl mleka surowego obniżyła się do 132,17 zł (o 1,5% mniej w porównaniu z marcem), przy spadku dostaw o 0,3% do 981,2 mln litrów.
W ciągu czterech pierwszych miesięcy br. mleczarnie zakupiły ok 3,8 mld litrów mleka, tj. o 3,0% więcej w porównaniu do okresu analogicznego w roku 2017. Przeciętny poziom cen skupu w tym okresie wyniósł 135,9 zł/hl i był o 3,2% wyższy niż przed rokiem.
W kwietniu br. obniżce cen skupu mleka towarzyszyły obniżki cen bydła mlecznego. Na targowiskach za dojną krowę płacono 3053 zł ( o 1,8% mniej niż w marcu), natomiast za jałówkę 1-roczną można było otrzymać 2110 zł (spadek o 1,9%). W okresie styczeń-kwiecień br. średni poziom cen krów był o 1,0% wyższy, zaś jałówek o 7,8% niższy niż w takim samym okresie 2017 r.
Źródło: Rynek Rolny