Komisja Ochrony Środowiska Naturalnego, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności (ENVI) Parlamentu Europejskiego w głosowaniu opowiedziała się za dopuszczeniem białka owadziego do wykorzystania w produkcji pasz dla drobiu i trzody chlewnej. Międzynarodowa Platforma Owadów dla Żywności i Pasz (IPIFF) zdecydowanie popiera tę inicjatywę, spodziewając się, że ostateczne kroki proceduralne powinny zostać zakończone w nadchodzących tygodniach. Zmiany prawne znacząco poszerzają rynek zbytu dla HiProMine, producenta alternatywnego białka i tłuszczu, wytwarzanych poprzez innowacyjną, autorską technologię hodowli przemysłowej owadów.
Według IPIFF dopuszczenie białka owadziego do produkcji pasz dla drobiu i trzody chlewnej przyczyniłoby się do poprawy zrównoważenia i konkurencyjności europejskiego sektora hodowlanego oraz zmniejszenia deficytu białka w UE. Jak ocenia IPIFF, zezwolenie stanowi ważny kamień milowy dla sektora producentów białka owadziego, ponieważ odblokowuje dwa kluczowe rynki paszowe. Jak podkreśla IPIFF, inicjatywa wpisuje się w cele strategii UE „od pola do stołu” i nowego planu działania na rzecz gospodarki o obiegu zamkniętym. Zdaniem IPIFF, ostateczne kroki proceduralne powinny zostać zakończone w nadchodzących tygodniach, łącznie z formalnym przyjęciem upoważnienia przez Komisję Europejską do końca lata.
Więcej na temat produkcji drobiarskiej w najnowszym wydaniu Hodowcy Drobiu. Prenumeratę można zamówić tutaj Prenumerata HD.