Przetworzone białko zwierzęce (PAP) i mączki owadzie będą możliwe do stosowania w paszach dla zwierząt gospodarskich z wyłączeniem przeżuwaczy już od 6 września 2021!
18 sierpnia 2021 r. Komisja Europejska opublikowała w Dzienniku Urzędowym rozporządzenie UE 2021/1372 dopuszczające ograniczone zastosowanie wybranych materiałów z białka owadziego, białka drobiowego i wieprzowego w paszach dla drobiu, trzody chlewnej i innych zwierząt gospodarskich z wyłączeniem przeżuwaczy. U podstaw ustawodawstwa leży zapobieganie, kontrola i zwalczanie encefalopatii gąbczastych, w tym BSE. Dopuszcza się trzy nowe przepisy. Po pierwsze, PAP pochodzący ze świń i owadów można włączyć do pasz dla drobiu. Po drugie, diety dla świń mogą zawierać PAP pochodzące z drobiu i owadów. Po trzecie, żelatyna i kolagen pochodzące od przeżuwaczy będą dozwolone w paszach dla zwierząt gospodarskich innych niż przeżuwacze. Zgodnie z nowym rozporządzeniem obowiązywać będą surowe warunki, w tym krzyżowe zastosowanie mączek w całym łańcuchu dostaw, aby zapewnić, że żadna forma kanibalizmu nie wystąpi. Ponadto musi istnieć oficjalna kontrola nad całym procesem. Ostatnie zmiany wspierają złagodzenie ograniczeń żywieniowych. UE uważa, że rozszerzenie stosowania PAP pochodzących z drobiu i świń w paszach zastosowanych krzyżowo jest zgodne z koncepcją biogospodarki o obiegu zamkniętym. Proponowane rozporządzenie przyczynia się do bezpieczeństwa żywnościowego w regionie, a także do ograniczenia marnotrawstwa. Złagodzenie pierwotnego zakazu dotyczącego wszystkich białek zwierzęcych, który wszedł w życie w 2001 r., stało się możliwe dzięki szczegółowym badaniom dotyczącym bezpieczeństwa tych materiałów, ściślejszej kontroli ich produkcji, transportu i identyfikowalności oraz opracowaniu skutecznych testów odróżniających różne rodzaje PAP (pochodzenie gatunkowe). Ponadto minęło pięć lat od ostatnich przypadków klasycznego BSE w UE. Nowe przepisy wchodzą w życie 6 września 2021 r.
Przeczytaj także: Owady w żywieniu drobiu i innych gatunków zwierząt
Według Europejskiej Federacji Producentów Pasz FEFAC te zmiany legislacyjne są najnowszym osiągnięciem w zakresie zniesienia zakazu paszowego dotyczącego stosowania PAP i mączek owadzich. W UE PAP definiuje się jako produkt wytworzony z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego kategorii 3. Obejmuje ono części zwierząt, takie jak kości i podroby, pochodzące od zwierząt innych niż przeżuwacze, nadające się do spożycia przez ludzi w punkcie uboju. Ponadto produkcja PAP podlega rygorystycznym wymogom przetwórczym, mającym na celu zapewnienie ich bezpiecznego stosowania u zwierząt gospodarskich. Proces ten można przeprowadzić tylko w zatwierdzonych zakładach. W 2013 roku przetworzone białko drobiowe i wieprzowe zostały ponownie dopuszczone do stosowania w paszach dla ryb. Cztery lata później owadzi PAP dopuszczono do diety ryb. W ostatnich latach PAP był stosowany w UE głównie jako składnik karmy dla zwierząt domowych, podczas gdy PAP z przeżuwaczy mógł być stosowany jako nawóz. Materiały te były również eksportowane poza Europę.
Według FEFAC, zakres zwiększonego wykorzystania drobiowego i wieprzowego PAP będzie „znacząco” ograniczony rygorystycznymi warunkami produkcji tych surowców. Jak na razie nie przewiduje się jednak wzrostu zainteresowania wykorzystania białka owadziego w paszach dla drobiu i świń, ze względu na małą opłacalność. Obecnie produkcja owadzich PAP w regionie jest niska i dotyczy głównie karmy dla zwierząt domowych oraz sektora akwakultury.
Nadal obowiązuje zakaz stosowania mączki mięsno-kostnej, produktu definiowanego jako wyrób wytworzony z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego kategorii 1 i 2. W przeciwieństwie do PAP nie są one uważane za nadające się do spożycia przez ludzi, ponieważ pochodzą od zwierząt padłych lub uśpionych. Od czasu pojawienia się kryzysu BSE 20 lat temu, stosowanie MBM jako materiału paszowego zostało zakazane ze względu na powiązanie między materiałem a chorobą. Według FEFAC nowe rozporządzenie nie ma wpływu na utrzymywanie zakazu stosowania MBM w paszach zwierzęcych. MBM będzie więc nadal wykorzystywany jedynie jako źródło zielonej energii oraz jako surowiec do zastosowań przemysłowych.