Według nieostatecznych danych, w 2018 roku wytworzono ok. 2930 tys. ton mięsa drobiowego w wadze produktu, tj. o 4,3% więcej niż w roku poprzednim. Uboje ze skupu stanowiły 91,4% tej produkcji, a uboje gospodarcze 8,6%. Rok wcześniej proporcje te wynosiły odpowiednio: 95,1% i 4,9%. Sprzedaż zagraniczna mięsa drobiowego wyniosła w 2018 roku ok. 1311 tys. ton, tzn. o ponad 13% przewyższała poziom z roku poprzedniego. Utrzymała się więc znacząca różnica dynamik wzrostu produkcji i eksportu, powodująca presję na rynku wewnętrznym. Mimo zwiększenia importu o 19 tys. ton, na zużycie w kraju pozostało o ok. 1% mniej mięsa drobiowego niż w 2017 roku. Przy stabilizacji samozaopatrzenia i więcej niż podwojeniu obrotów targowiskowych, do kanałów handlu detalicznego trafiło o ponad 8% mniej mięsa drobiowego niż w 2017 roku. Roczny przyrost podaży mięsa drobiu, wynoszący ok. 139 tys. ton, w całości zagospodarowany został na pokrycie większej sprzedaży zagranicznej, której wzrost stanowił ok. 112% tego przyrostu. Zużycie w kraju zmniejszyło się o ok. 16 tys. ton.
Mięso drobiowe, tys. ton
Okres | Produkcja | Import | Podaż | Eksport | Zużycie w kraju |
---|---|---|---|---|---|
2010 | 1570 | 33 | 1603 | 412 | 1191 |
2011 | 1689 | 33 | 1722 | 442 | 1280 |
2012 | 1901 | 44 | 1945 | 528 | 1417 |
2013 | 1996 | 40 | 2036 | 587 | 1449 |
2014 | 2190 | 38 | 2228 | 714 | 1514 |
2015 | 2440 | 36 | 2476 | 850 | 1626 |
2016 | 2720 | 47 | 2767 | 1025 | 1742 |
2017 | 2810 | 59 | 2869 | 1156 | 1713 |
2018 | 2930 | 78 | 3008 | 1311 | 1697 |
2019 | 3180 | 80 | 3260 | 1440 | 1820 |