W okresie styczeń-kwiecień 2020 roku ograniczeniu uległ handel mięsem drobiowym. Z danych Ministerstwa Finansów wynika, że w tym czasie eksport mięsa drobiowego obniżył się o 7,25%. Przyczyną było załamanie się rynków zbytu z uwagi na wystąpienie na terenie Polski ognisk ptasiej grypy oraz wycofanie dostaw dla rynku HoReCa. W omawianym okresie zmalał także import mięsa drobiowego, o 40,93%. Największym naszym odbiorcą oraz dostawcą mięsa drobiowego pozostają Niemcy oraz Wlk. Brytania. Sporo mięsa wysyłamy także do Niderlandów oraz Francji i Czech. Należy zauważyć, że zmniejsza się udział Ukrainy w całkowitej ilości sprowadzonego mięsa. W 2019 roku z Ukrainy sprowadziliśmy aż 29% całkowitej ilości zaimportowanego mięsa drobiowego. Obecnie za pierwsze cztery miesiące to 6,6%.
Polski handel mięsem drobiowym w okresie styczeń-kwiecień 2019/2020, tony |
||||
I-IV 2019 |
I-VI 2020 |
Różnica |
zmiana r/r |
|
Eksport |
486 978 |
451 686 |
-35292 |
-7,25 |
Import |
32 260 |
19 056 |
-13204 |
-40,93 |
Bilans |
454 718 |
432 630 |
22088 |
-4,86 |
Pełne raporty nt. rynku drobiu w naszych wydaniach papierowych. Prenumeratę można zamówić TUTAJ.
Kierunki importu mięsa drobiowego w okresie I -IV 2020 r. |
||
Kraj |
Wolumen [tony] |
Udział, % |
OGÓŁEM |
19 056 |
100,0 |
Niemcy |
7 656 |
40,2 |
Wielka Brytania |
2 533 |
13,3 |
Szwecja |
2 034 |
10,7 |
Niderlandy |
1 433 |
7,5 |
Włochy |
1 329 |
7,0 |
Ukraina |
1 248 |
6,6 |
Węgry |
1 131 |
5,9 |
Dania |
309 |
1,6 |
Belgia |
301 |
1,6 |
Francja |
279 |
1,5 |
Rumunia |
150 |
0,8 |
Republika Czeska |
103 |
0,5 |
Irlandia |
98 |
0,5 |
Litwa |
55 |
0,3 |
Tajlandia |
52 |
0,3 |
Hiszpania |
21 |
0,1 |