26 sierpnia władze Hongkongu poinformowały o możliwości wznowienia eksportu mięsa drobiowego (tuszek, elementów i podrobów) oraz produktów drobiowych (w tym jaj) przeznaczonych do spożycia przez ludzi z ostatnich powiatów objętych ograniczeniami. Tym samym możliwe będzie sprowadzanie mięsa drobiowego z terenu całej Polski. Przyjmowane będzie wyłącznie świeże/zamrożone mięso drobiowe oraz produkty z drobiu, których cała przesyłka pochodzi od drobiu utrzymywanego i wylężonego w naszym kraju. Przesyłki jaj przeznaczonych do spożycia przez ludzi będą pod warunkiem transportowania ich w nowych lub odpowiednio odkażonych opakowaniach. Przesyłka musi być zaopatrzona w świadectwo zdrowia w uzgodnionym formacie używanym aktualnie jako towarzyszące przesyłkom eksportowanym z Polski do Hongkongu.
Z informacji przez nas zebranych wynika, że kraj ten w 2018 roku sprowadził 44,8 tys. ton mięsa drobiowego, a w 2019 o 24,1% mniej, czyli 34 tys. ton. I nie było to związane z żadnymi ograniczeniami. Począwszy od stycznia 2020 roku władze Hogkongu stopniowo wprowadzały zakaz importu drobiu z terenów objętych ptasią grypą. Zniosły co całkowicie w połowie sierpnia. Różnica między eksportem drobiu do Hongkongu pomiędzy I półroczem 2019 i 2020 roku wyniosła zaledwie 600 ton.
Eksport mięsa drobiowego z Polski do Honkgongu w I półroczu, tys. ton |
||
I pół. 2018 |
I pół. 2019 |
I pół. 2020 |
21,8 |
19,4 |
18,8 |