Produkcja mięsa drobiowego w krajach UE w I kwartale 2022 roku spadła o 2,5% w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego. W tym czasie kraje UE28 wyprodukowały łącznie 3102 tys. ton mięsa drobiowego.
W Polsce, Hiszpanii i we Francji produkcja mięsa drobiowego w ciągu pierwszych trzech miesięcy roku wzrosła, ale było to związane ze znacznym obniżeniem produkcji w analogicznym okresie roku 2021 (skutki wystąpienia ptasiej grypy u największych producentów drobiu szczególnie w I kwartale roku oraz pandemii koronawirusa).
Obecne statystyki produkcji drobiu za I kwartał zaniżają takie kraje jak Włochy, gdzie doszło do 21% obniżki produkcji mięsa drobiowego oraz Węgry (-18%).
Cały 2021 rok zamknął się spadkiem w wysokości 2,7%.
Przeczytaj też: "Polska już nie produkuje najtaniej w Europie!"
Przeczytaj też: "Czy czeka nas wielka migracja z Afryki? Wszystko zależy od jesiennych siewów zbóż!"
Więcej o rynkach drobiarskich piszemy w miesięczniku Hodowca Drobiu