Produkcja i rynek wołowiny w Polsce - nowość!!!

Produkcja i rynek wołowiny w Polsce pod redakcją prof. Stanisława Wajdy to najnowsza pozycja wydawnicza szeroko omawiająca zagadnienia związane z produkcją bydła rzeźnego w różnych typach gospodarstw.  Opracowanie ma charakter praktyczny z podbudową naukową. Tematyka książki obejmuje najnowsze informacje o produkcji wołowiny w Polsce i na świecie, żywieniu bydła opasowego w różnych etapach opasu i wariantach oraz systemach żywienia i użytkowania bydła.  Ważną część publikacji stanowi rozdział dotyczący oceny wartości rzeźnej oraz jakości mięsa wołowego. Wszechstronnie opisane zostały zagadnienia utrzymania, nadzoru weterynaryjnego oraz rozrodu bydła mięsnego. Podczas lektury czytelnicy dowiedzą się także jaka jest opłacalność produkcji żywca wołowego oraz jak można spróbować ją poprawić.

Przejdź do naszego sklepu, aby zakupić tę pozycję.

Spis treści

PRODUKCJA WOŁOWINY W POLSCE l NA ŚWIECIE

1.1. Produkcja żywca wołowego w Polsce

1.2. Aktualny stan produkcji oraz spożycie mięsa wołowego

w Polsce na tle Europy i świata

1.3. Bydło wykorzystywane do produkcji wołowiny

1.4. Bydło rasy polskiej czerwonej może być użytkowane w kierunku mięsnym

1.5. Wykorzystanie „razówek" i wolców w produkcji wołowiny

1.6. Produkcja mieszańców towarowych

1.7. Bydło ras mlecznych w produkcji wołowiny

1.8. Co przemawia za prowadzeniem opasu mieszańców?

1.9. Dlaczego na krajowym rynku nie ma kulinarnego mięsa wołowego

z bydła rasy limousine?

PASZE l ŻYWIENIE BYDŁA OPASOWEGO

2.1. Pasze stosowane w opasie bydła

2.2. Żywienie cieląt przeznaczonych na rzeź lub do dalszego opasu

2.3. Żywienie buhajków i jałówek ras mięsnych po odsądzeniu od matek

2.4. Metody żywienia młodego bydła opasowego

2.5. Żywienie krów matek w stadach bydła mięsnego

2.6. Znaczenie użytków zielonych w produkcji wołowiny

2.7. Wpływ żywienia pastwiskowego bydła na wartość dietetyczną i przydatność technologiczną mięsa

2.8. Organizacja wypasu bydła rzeźnego

WARTOŚĆ RZEŹNA ORAZ JAKOŚĆ MIĘSA WOŁOWEGO

3.1. Wartość rzeźna bydła

3.2. Zasady skupu i klasyfikacja bydła rzeźnego

3.3. Zasady postępowania z bydłem w czasie obrotu przedubojowego

3.4. Wartość odżywcza i dietetyczna mięsa wołowego

3.5. Jakość wołowiny kulinarnej

UTRZYMANIE, NADZÓR WETERYNARYJNY l ROZRÓD

4.1. Budynki inwentarskie dla bydła opasowego

4.2. Nadzór weterynaryjny nad stadami bydła opasowego

4.3. Rozród w stadach bydła przeznaczonego na rzeź

4.4. Utrzymanie bydła rzeźnego w systemie ekologicznym

RYNEK l EKONOMIKA PRODUKCJI ŻYWCA WOŁOWEGO

5.1. Sposoby podniesienia opłacalności produkcji żywca wołowego w Polsce

5.2. Kalkulacja kosztów produkcji żywca wołowego

5.3. Opas bydła rzeźnego może być opłacalny

ARTYKUŁY PROMOCYJNE

6.1. Energia i białko w szczelnym balocie

6.2. Intensywny opas bydła

6.3. Co Z tą płodnością?

6.4. System QMP - odpowiedź na potrzeby polskich producentów bydła mięsnego

SKUP l UBÓJ BYDŁA

OPINIE

8.1. Opinia prof. dr. hab. Tadeusza Szuka dotycząca zespołowego opracowania „Produkcja i rynek wołowiny w Polsce" pod redakcją prof. dr. hab. Stanisława Wajdy

8.2. Recenzja wydawnicza podręcznika „Produkcja i rynek wołowiny w Polsce"

pracy zbiorowej pod redakcją prof. dr. hab. dr. h.c. Stanisława Wajdy