Strefa Bydło

O czym świadczą ciała ketonowe w mleku?

Maciej Adamski, Katarzyna Walkowiak

UP Wrocław

 

Końcowy okres ciąży oraz początek laktacji wiążą się ze znacznymi zmianami endokrynologicznymi i metabolicznymi, które często zaburzają homeostazę organizmu. W tym czasie ilość energii potrzebnej do utrzymania prawidłowego funkcjonowania tkanek, narządów, czy też produkcji mleka zwykle przekracza ilość energii dostępnej w paszy. Deficyt ten prowadzić może do licznych zaburzeń metabolicznych, takich jak hipokalcemia, czy stłuszczenie wątroby. Zwiększają one ryzyko zatrzymania łożyska, zapalenia macicy, wydłużenia czasu inwolucji macicy, mastitis, ketozy oraz niepłodności.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.