Strefa Bydło

Hodowca Bydła 7-8/2012

Katarzyna Markowska,
Dariusz Minakowski

 

Gospodarstwo Dar Ziemi położone w miejscowości Pilnik k. Lidzbarka Warmińskiego specjalizuje się w produkcji mleka wysokiej jakości. Prowadzone jest przez p. dra Andrzeja Legięcia. Podstawowe pasze w tym gospodarstwie uzyskuje się z racjonalnie użytkowanych naturalnych kompleksów trwałych i przemiennych użytków zielonych. Przestrzegana jest przy tym zasada stosowania przyjaznych środowisku metod produkcji, które nie mogą zagrażać środowisku i naruszać jego zrównoważonych systemów ekologicznych.

 

Jakość cytologiczna mleka w zależności od warunków środowiskowych

Józef Krzyżewski
Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu

 

Stany zapalne gruczołu mlekowego, zwłaszcza u krów wysokowydajnych, są wciąż problemem aktualnym. Trudności w jego skutecznym rozwiązaniu są związane ze złożonym charakterem tego schorzenia, ponieważ jego występowaniu sprzyja wiele czynników, spośród których największy, decydujący wpływ mają czynniki natury środowiskowej. Schorzenie to występuje zarówno w postaci podklinicznej (utajonej) jak i klinicznej, a miarą jego nasilenia jest poziom komórek somatycznych (KS) w mleku.

 

Tagi:

Ewa Januś
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

 

Zarówno ze względów żywieniowych, jak i agrotechnicznych warto rozważyć uprawę zbóż z przeznaczeniem na kiszonki. Kiszonki z zielonek zbożowych lub zbożowo-strączkowych zwane GPS (niem. Ganzepflanzensilage) stanowią dobrą alternatywę dla uprawy kukurydzy, zwłaszcza przy deficycie pasz objętościowych. GPS-y, podobnie jak kiszonki z kukurydzy, są paszami objętościowymi energetycznymi, stąd zestawienie obu tych pasz w jednej dawce jest zwykle niekorzystne ekonomicznie, wymaga bowiem uzupełnienia dużą ilością pasz treściwych białkowych. Należałoby zatem potraktować je jako pewną alternatywę dla produkcji kiszonek z kukurydzy zwłaszcza wtedy, kiedy z różnych względów zagrożone są spodziewane plony zielonek z kukurydzy. W rejonach, gdzie istnieje ryzyko uprawy kukurydzy, zboża mogą stanowić cenne uzupełnienie pasz w gospodarstwie.

 

 

 

dr hab. inż. Robert Szulc
Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Falentach, Oddział w Poznaniu

 

 

Rolnictwo to ciężki kawałek chleba. Sukces wydajnej produkcji roślinnej i zwierzęcej wymaga od rolnika ogromnego poświęcenia pracy, czasu, zdrowia, zaangażowania w wykonywaną pracę, wszechstronnych umiejętności i zaradności w wielu sytuacjach. Wydajna praca rolnika nie jest w stanie zagwarantować sukcesu. Jedną z kluczowych ról odrywa czynnik naturalny – klimat, pogoda i zdarzenia losowe. W ostatnich latach obserwujemy coraz częściej anomalie klimatyczne w naszym kraju. Upalne bezdeszczowe lata lub obfite opady powodujące natychmiastowe powodzie – niszczą uprawy. Poniższy artykuł przybliża potrzebę instalacji deszczowni oraz najistotniejszych kwestii z tym związanych.

 

Tagi:

Marek Gaworski
Katedra Organizacji i Inżynierii Produkcji, SGGW w Warszawie

 

Każda okazja jest dobra do tego, by zadbać o czystość i higienę w pomieszczeniach inwentarskich dla bydła mlecznego. Taka okazja niewątpliwie nadarza się między kolejnymi sezonami utrzymania bydła w oborze, gdy z większą swobodą można podjąć zadania zmierzające do „odtworzenia” bieli ścian i czystości innych miejsc wewnątrz budynku inwentarskiego.

 

Tagi: ,
© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.