Strefa Bydło

Hodowca Bydła 12/2012

Katarzyna Markowska

 

100 000 kg mleka, tą magiczną liczbę przekroczyły w naszym kraju do końca roku 164 krowy. Można się zastanawiać czy to mało, czy dużo? Intensywny rozwój polskiego mleczarstwa, a co za tym idzie także produkcja mleka nastąpił w Polsce dopiero w latach dziewięćdziesiątych ub. wieku. Wcześniej rolnictwo było bardzo rozdrobnione i nie przykładano większej uwagi do liczenia kosztów prowadzenia gospodarstwa. Sytuacja odwróciła się bardzo, wówczas gdy zakłady mleczarskie zaczęły sygnalizować potrzebę odbioru dużych partii mleka o jednorodnych parametrach i wysokiej jakości. Gospodarstwa rolników indywidualnych oraz spółki rolne zaczęły inwestować w modernizację obór oraz żywienie krów.

 

Anna Borecka
Instytut Zootechniki, Państwowy Instytut Badawczy

 

W ostatnich latach w Polsce trwa proces organizowania się grup producentów rolnych w różnych kierunkach specjalizacji i w zakresie różnych produktów. Grupy producentów rolnych stwarzają nowe możliwości działania. Umożliwiają one gospodarstwom rolnym o niewielkiej skali produkcji poprawę swojej sytuacji dochodowej. Jest to możliwe między innymi poprzez obniżenie kosztów produkcji oraz ograniczenie ryzyka zbytu prowadzonej działalności w przypadku spadku popytu. Powstają nowe kanały dystrybucji, z których pojedyncze gospodarstwa nie mogłyby korzystać.

 

 

www.fotoferma.pl
Przemysław Wieczorek

 

 

29 listopada w miejscowości Cieszymowo w powiecie sztumskim, miało miejsce otwarcie nowoczesnej obory na 520 krów wyposażonej w jedną z największych hal udojowy typu karuzela firmy GEA.

 

Marta Wieczorek-Dąbrowska, Eugeniusz Malinowski, Andrzej Olszewski
Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki PIB Kołbacz Sp. z o.o.

 

Roli cholesterolu w życiu człowieka nie da się przecenić. Wpływa on nie tylko na pracę mózgu, tworzy ściany komórek, ale także uczestniczy w produkcji hormonów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jedną z metod dostarczenia tego składnika do ustroju jest spożywanie mleka krowiego. Ale ile go spożyjemy uwarunkowane jest wieloma czynnikami związanymi bezpośrednio z hodowlą bydła mlecznego.

 

Wojciech Neja
Katedra Hodowli Bydła, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Dobrze prowadzony rozród bydła warunkuje uzyskiwanie postępu hodowlanego oraz korzyści z przychówku przeznaczonego na remont własnego stada lub opas bydła. Kierowanie rozrodem wymaga od hodowcy znajomości anatomii, fizjologii, biochemii, hodowli i żywienia. Ponadto w rozrodzie na szeroką skalę wykorzystuje się wiedzę z dynamicznie rozwijającej się interdyscyplinarnej dziedziny jaką jest biotechnologia.

 

 

Tagi:

Mgr inż. Małgorzata Horecka
Doradca ds. produktów

 

W dobie kryzysu prowadzenie własnej działalności jest szczególnie trudne. Tym bardziej jeżeli mamy do czynienia z produkcją zwierzęcą. Koszty utrzymania stada wciąż rosną, a ceny skupu mleka niestety nie rosną. Hodowcy szukają oszczędności i decydują się na rezygnację z dodatków paszowych i profilaktyki. Należy zastanowić się, czy takie postępowanie rzeczywiście chroni nasze finanse.

 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.