Strefa Bydło

Mniej kulawizn na fermie więcej mleka w oborze

Maciej Adamski, Paula Zabłocka
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

 

Środowisko w jakim zmuszone jest do życia bydło mleczne w hodowli intensywnej, zostało stworzone głównie z myślą o wygodzie ludzi – często z pominięciem komfortu samych zwierząt. Zaniedbania w tej sferze przyczyniają się jednak do drastycznego zmniejszenia opłacalności produkcji. Jednym z najczęstszych czynników generujących straty jest wysoki poziom brakowania z tytułu schorzeń racic (sięgający nawet 15%). U sztuk dotkniętych „kulawizną” obserwuje się zmniejszoną produkcję mleka oraz problemy z zacieleniem. Wpływa to na wzrost kosztów leczenia oraz zwiększony remont stada. Koszty poniesione przez hodowcę z tego tytułu mogą sięgać nawet 1000 złotych za chorą sztukę. Warto więc poświęcić szczególną uwagę zdrowiu kończyn naszych krów. Co możemy zrobić, ażeby ograniczyć poziom występowania kulawizn w stadach?

 

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.