Strefa Bydło

Hodowca Bydła 4/2013

Michał Boćkowski, Marek Gaworski
Katedra Organizacji i Inżynierii Produkcji SGGW w Warszawie

 

Produkcja zwierzęca niepodzielnie wiąże się z koniecznością gromadzenia odchodów, zarówno w postaci stałej jak i płynnej. Gromadzeniu stałych odchodów w gospodarstwie powinny towarzyszyć podstawowe zasady bezpieczeństwa, a to jest równoznaczne z dostępem do płyty obornikowej, której posiadanie i użytkowanie zalicza się do priorytetowych celów wynikających z utrzymania zwierząt inwentarskich.

 

mgr inż. Adrian Wojtalczyk
Specjalista ds. produktu AGRO, Over Group
Autor jest zootechnikiem z 12-letnim doświadczeniem praktycznym w żywieniu zwierząt

 

Pierwsze dni laktacji to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu wielu krów. Ogromny stres dla zwierząt wynika już z samego porodu (niejednokrotnie bardzo ciężkiego) oraz faktu odebrania krowom-matkom nowo narodzonych cieląt. Do tego dochodzi rozpoczęcie bardzo wysokiej produkcji mleka i zmiana dawki pokarmowej, co wiąże się z przemieszczeniem krowy do innej grupy technologicznej. Wymusza to na zwierzętach ponowne ustalanie hierarchi w stadzie, wywołując u nich dodatkowy stres.

 

Agnieszka Wilczek-Jagiełło
UP Lublin

 

Mastitis jest obecnie jedną z najczęściej występujących i najbardziej „kosztownych” chorób bydła mlecznego. Straty ekonomiczne generowane schorzeniem wynikają nie tylko z  kosztów leków i obsługi weterynaryjnej, ale także ze strat mleka, które chorobowo zmienione nie może być oddawane do punktów skupu. Szacuje się, że corocznie na zapalenie wymienia zapada od 20% do nawet 50% krów na całym świecie.

 

Tagi:

Józef Krzyżewski
Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu

 

Uzyskanie wysokiej wydajności mleka od krowy przy możliwie najniższych kosztach stanowi kluczowe zadanie w użytkowaniu mlecznym stada. Cel ten będzie możliwy do osiągnięcia tylko wówczas, gdy krowy będą żywione w sposób racjonalny. Oznacza to, że krowy w pobranej paszy powinny otrzymać taką ilość składników pokarmowych, która jest niezbędna do syntezy mleka, na którą pozwala jej potencjał genetyczny. Wbrew pozorom optymalne pokrycie potrzeb pokarmowych wysokowydajnych krów jest zadaniem bardzo trudnym. Pierwszym, ale nie jedynym i niewystarczającym wyznacznikiem informującym o stopniu pokrycia potrzeb pokarmowych krów jest ilość pobranej suchej masy w dawce pokarmowej oraz koncentracja w niej składników pokarmowych.

 

Intensywny opas buhajków i jałówek rasy holsztyńsko- -fryzyjskiej przeznaczanych na rzeź

Stanisław Wajda, Ewa Burczyk
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

 

W Polsce, w skupie młodego bydła rzeźnego dominują buhajki i jałówki rasy holsztyńsko-fryzyjskiej. W strukturze uboju bydła w kraju za 2012 rok buhajki stanowiły 42,2%, a jałówki 18,1%. Zazwyczaj na opas przeznacza się wszystkie buhajki uzyskane z wycieleń krów ras mlecznych oraz jałówki, które nie pozostawia się do remontu stada krów mlecznych. Sposób opasu bydła przeznaczanego na rzeź zależy od możliwości paszowych gospodarstwa. Opasając bydło należy pamiętać o końcowym produkcie, tj. żeby miało dobrą wartość rzeźną, którą może zapewnić odpowiednie żywienie. Dlatego, aby uzyskać dobrą wartość rzeźną młodego bydła rasy holsztyńsko-fryzyjskiej selekcjonowanego wyłącznie na cechy mleczne należy zastosować intensywne żywienie.

 

Dobra kiszonka powstaje w wyniku przekształcenia cukrów przez bakterie kwasu mlekowego w kwas mlekowy. Jest to możliwe tylko wtedy, gdy materiał wyjściowy ma wystarczającą ilość cukrów, trawa jest szybko ścięta i przechowywana bez dostępu tlenu, jest dobrze dociśnięta. W trawie nadającej się do koszenia znajduje się 3-5% cukrów. Im później trawa zostanie skoszona, tym szybciej spada zawartość cukru – każdego dnia średnio o 1%. Należy dążyć do jak najszybszego więdnięcia trawy, gdy zawiera około 30-40% suchej masy. Należy to osiągnąć w czasie nie dłuższym niż 20-30 godzin. Ścięcie krótkiej trawy i możliwie intensywne ugniecenie zmniejsza ilość powietrza w sianokiszonce, co sprzyja procesowi fermentacji. Istotne jest również, żeby pryzma z paszą została szybko przykryta lub w przypadku produkcji w belkach – natychmiastowe owinięcie folią. W ten sposób minimalizuje się późniejszą wtórną fermentację oraz powstawanie ognisk pleśni, straty wartościowych substancji i utratę masy.

 

 

Robert Szulc
Instytut Przyrodniczo-Technologiczny, Oddział w Poznaniu

 

Dynamicznie rozwijająca się gospodarka na świecie powoduje wzrost zapotrzebowanie na energię. Dlatego poszukuje się metod oszczędzania energii, sposobów na obniżenie nakładów energetycznych w wielu procesach wytwórczych w przemyśle. Rolnictwo odgrywające znaczącą rolę w zużyciu energii, może się aktywnie przyczynić do redukcji jej zużycia poprzez stosowanie systemów obniżających nakłady energetyczne, ale też wykorzystując systemy jej odzysku i ponownego wykorzystania. Dodatkowym atutem jest wykorzystanie odnawialnych źródeł energii.

 

Tagi:

Magdalena Szwarc , Małgorzata Powałka, Adam Kupczyk
Katedra Organizacji i Inżynierii Produkcji, SGGW Warszawa

 

Obecnie w Polsce działają 32 przedsiębiorstwa energetyczne zajmujące się produkcją biogazu rolniczego (tzw. biogazownie rolnicze), o łącznej rocznej nominalnej wydajności produkcyjnej biogazu 130 341 085 m3/rok, zainstalowanej nominalnej mocy elektrycznej układu 35,18 MWe i cieplnej 36,44 MWt.

 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.