Energetyczna kiszonka z kukurydzy KWS - racjonalne żywienie bydła

Dr Adam Majewski; Agroservice Kukurydza KWS Polska sp. z o.o.

 

    W tym sezonie wystąpiły bardzo trudne warunki dla rozwoju i wzrostu kukurydzy. Nadmiar wiosennych opadów i niskie temperatury w tym okresie spowodowały, że na wielu polach roślin kukurydzy przez wiele tygodni była małe, żółte i nie wykazywały tendencji do wzrostu, m.in. na skutek wypłukania azotu, problemów z pobraniem składników pokarmowych oraz braku tlenu w glebie. Problematyczne było też skuteczne zwalczanie chwastów i na wielu plantacjach trzeba było powtarzać zabiegi herbicydowe. W takich trudnych warunkach najlepiej radziły sobie odmiany wczesne i średniowczesne o silnym wigorze wzrostu początkowego. Te odmiany najlepiej prezentowały się, aż do samego zbioru na kiszonkę, gdyż były normalnie wyrośnięte i miały zaziarnione kolby. Stało się tak m.in. dzięki temu, że rozpoczęły one kwitnienie przed okresem lipcowych upałów.

Zaloguj się, aby zobaczyć.