Strefa Bydło

Hodowca Bydła 10/2013

Wojciech Krawczyk
Dział Technologii, Ekologii i Ekonomiki Produkcji Zwierzęcej – Instytut Zootechniki PIB

 

Problem przechowywania i zagospodarowania odchodów bydlęcych związany jest z ich niekorzystnym oddziaływaniem na środowisko. Dziś tematyka ta wraca pod postacią obostrzeń środowiskowych stawianych fermom i gospodarstwom indywidualnym. Szczegółowe wymagania dot. zbiorników na gnojowicę oraz płyt obornikowych, próby pozyskania metanu czy wprowadzanie kompostowania, są dobrymi przykładami ważkości tego aspektu produkcji zwierzęcej.

 

Wojciech Neja
Zakład Hodowli Bydła, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Zdrowe wymię u krowy jest sukcesem każdego hodowcy. Problemy rozpoczynają się w momencie pojawiania się w stadzie zapaleń gruczołu mlekowego, ponieważ choroba ogranicza wydajność mleczną krów i powoduje zmiany w składzie chemicznym mleka. Ponadto zapalenia wymion są przyczyną ogromnych strat ekonomicznych (dotyczących hodowców i przemysł mleczarski) oraz społecznych (spożywanie mleka i produktów mlecznych o niższej wartości biologicznej). Mastitis jest wynikiem jednoczesnego występowania i nakładania się na siebie wielu niekorzystnych czynników.

 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.