Kolejna informacja o wynikach jakie uzyskano z zastosowaniem preparatu drożdżowego AGRO Yeast PLC w żywieniu krów w GNR BOVINAS

Prof. dr hab. Witold Podkówka  dr h.c.

Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej

Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego im. J. J. Śniadeckich w Bydgoszczy

 

               

W dniu 3 lutego 2015 roku rozpoczęto podawanie do dawki pokarmowej dla krów, preparatu AGRO Yeast PLC zawierającego 1 x10¹¹ żywych komórek drożdżowych Saccharomyces cerevisiae, szczep CNCM 1-1077 przeznaczonego dla przeżuwaczy. Szczep ten modyfikuje środowisko żwacza, co powoduje właściwą fermentację. Ma to istotne znaczenie we wzroście wydajności mlecznej, jak również wpływa na rozród przez skrócenie okresu międzyciążowego. Krowy są żywione w systemie TMR. Preparat drożdżowy AGRO Yeast PLC po wymieszaniu ręcznym z paszową mieszanką mineralną, dodawano w procesie sporządzania TMR w wozie paszowym. Dzienna dawka preparatu AGRO Yeast PLC wynosi 100 g/sztukę/dzień. Więcej uwag o prowadzonym eksperymencie podano w publikacji HB 3/2015 i HB 6/2015.

                Na podstawie prowadzonych badań w ciągu 8 miesięcy stwierdzono, że krowy żywione w systemie TMR tymi samymi paszami z dodatkiem preparatu drożdżowego AGRO Yeast PLC zareagowały pozytywnie na badany czynnik. Stwierdzono:

■             lepszą skuteczność inseminacji (zużycie 1-2 porcje nasienia na sztukę, zaś w poprzednim okresie te same krowy, zużycie nasienia 3-4 porcje na sztukę), 

■             nie stwierdzono po porodzie zatrzymania łożyska w macicy,

■             przyspieszenie występowania rui po wycieleniu,

■             stwierdzono tylko nieznaczy wzrost wydajności mlecznej od krowy w miesiącu lipcu i sierpniu 2015 roku, co mogło wynikać z upałów. W okresie upałów nastąpiło ograniczenie pobierania TMR.

Podsumowanie

                Podawanie preparatu drożdżowego AGRO Yeast PLC wykazało korzystne oddziaływanie na funkcje rozrodcze krowy, jak również na mleczność. Potwierdza to celowość stosowania wymienionego preparatu drożdżowego w żywieniu krów. Szczegóły zostaną podane po zakończeniu eksperymentu, który ma trwać 18 miesięcy.

                Zapasy sporządzonych kiszonek w 2014 roku z kukurydzy i sianokiszonki zapewniają stabilny okres żywienia krów do końca grudnia 2015. W styczniu 2016 roku rozpocznie się skarmienie kiszonek sporządzonych w 2015 roku, który był niekorzystny dla produkcji pasz objętościowych. Brak opadów i wysoka temperatura w lipcu i sierpniu spowodowała, że wyprodukowane kiszonki będą się cechować niższą wartością pokarmową. W miesiącu grudniu zostanie dokonana analiza chemiczna wyprodukowanych kiszonek co pozwoli na ustalenie składu surowcowego TMR i określenie jego wartości pokarmowej. O zaistniałych zmianach będziemy informować. ■