Strefa Bydło

Hodowca Bydła 10/2015

Czy zagraża nowa choroba wirusowa bydła?

Zdzisław Gliński

Krzysztof Kostro

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

 

Choroby zakaźne układu nerwowego bydła mają różną etiologię. Priony są przyczyną gąbczastej encefalopatii bydła (BSE, choroba szalonych krów), lyssavirus powoduje wściekliznę ludzi i zwierząt, tężec jest efektem działania toksyn laseczki tężca (Clostridium tetani). Objawy uszkodzenia układu nerwowego występują u bydła też w infekcji spowodowanej przez Histophilus somnus i w listeriozie oraz w efekcie działania czynników niezakaźnych takich jak: zatrucie ołowiem, niedobór witaminy A lub tiaminy bądź wysokiej zawartości siarczanów w pokarmie.

Innowacje w nawożeniu azotem roślin uprawnych

 

Azot w środowisku

                Azot jest najbardziej plonotwórczym czynnikiem w produkcji roślinnej. Organizmy żywe, w tym rośliny, żyją na ziemi w atmosferze bogatej w azot, którego udział objętościowy stanowi aż 78,08%. Ale to azot jest głównym czynnikiem ograniczającym wzrost rośliny i produkcję żywności. Organizmy żywe zbudowane są ze zredukowanych związków azotu, podczas gdy w środowisku dominują formy obojętne lub utlenione. Azot atmosferyczny nie jest aktywny biochemicznie, lecz roślina aktywnie asymiluje azot w swoje struktury. Tylko niektóre mikroorganizmy glebowe są wyposażone w enzymy zdolne do redukcji azotu, lecz jednocześnie tylko niektóre rośliny są zdolne do symbiozy z mikroorganizmami wiążącymi azot atmosferyczny. Rośliny muszą więc wydatkować dużą część związanej energii słonecznej na procesy związane z metabolizmem azotu!

Józef Krzyżewski

Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu

 

Mikotoksyny to produkty przemiany materii różnych gatunków grzybów pleśniowych. Występują one dość powszechnie w naszym środowisku, wpływając w szkodliwy sposób na wszystkie organizmy żywe, zarówno na rośliny, zwierzęta jak i na człowieka. Zatrucia spowodowane mikotoksynami określane są mianem mikotoksykoz. Skażenie pasz mikotoksynami jest znanym problemem światowym. Z dokonanych analiz wynika, że 25-80% zbóż produkowanych na świecie jest skażonych mikotoksynami. W latach z dużą ilością opadów w sezonie wegetacyjnym mikotoksyny występują w stężeniach przekraczających dopuszczalne normy. W ostatnich latach w Europie Środkowej, a więc i w Polsce, powodem skażenia badanych pasz były następujące toksyny: aflatoksyny (14%), zearalenon (ZON) – 26%, deoksyniwalenon (DON) – 60%, fumonizyny (FUM) – 32%, ochratoksyny (OTA) – 28%.

Krzyżowanie alternatywą dla krów holsztyńsko-fryzyjskich?

Aleksander Osten-Sacken

Suchy Las

 

Celem krzyżowania krów holsztyńsko-fryzyjskich z buhajami innych ras mlecznych jest głównie poprawa zdrowotności stad. Chodzi tu przede wszystkim o, tak ważne z praktycznego punktu widzenia, cechy użytkowe jak płodność i większa odporność na stany zapalne wymion, a także rzadsze występowanie chorób metabolicznych, zwłaszcza ketozy. Wśród najczęściej używanych w Polsce do krzyżowania należy wymienić rasy: simentalską (SM), czerwoną szwedzką (SRB), montbeliarde (MO) i czerwoną norweską (NRF).

Katarzyna Markowska,

Dariusz Minakowski

 

Inauguracja roku akademickiego 2015/2016 na Wydziale Bioinżynierii Zwierząt UWM w Olsztynie

1.10.2015 r. odbyła się po raz 66. uroczysta inauguracja roku akademickiego na Wydziale Bioinżynierii Zwierząt UWM w Olsztynie. Uczestniczyło w niej liczne grono pracowników naukowo-dydaktycznych oraz studenci, w tym przede wszystkim nowo przyjęci na pierwszy rok studiów.

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

Lublin

 

IBR (ang. infectious bovine rhinotracheitis) czyli zakaźne zapalenie nosa i tchawicy to wysoce zaraźliwa choroba zakaźna bydła. Czynnikiem etiologicznym jest herpeswirus bydlęcy typu 1. Ten sam wirus, a dokładnie jego podtypy odpowiedzialne są pęcherzykowe zapalenie błony śluzowej sromu i pochwy u krów (IPV), a także pęcherzykowe zapalenie błony śluzowej prącia i napletka u buhajów (IPB, IBP).

Piotr Lisiecki

 

Nasza Redakcja zawsze szczególnie kibicuje polskim inwestycjom. Dlaczego? Bo sami jesteśmy polską firmą rodzinną. Z przyjemnością przyjąłem więc zaproszenie na wielkie święto polskiego biznesu – Otwarcie nowej Wytwórni Pasz Golpasz SA 4 września 2015 w Podkonicach Dużych (niedaleko Rawy Mazowieckiej).

Prof. dr hab. Witold Podkówka  dr h.c.

Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej

Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego im. J. J. Śniadeckich w Bydgoszczy

 

               

W dniu 3 lutego 2015 roku rozpoczęto podawanie do dawki pokarmowej dla krów, preparatu AGRO Yeast PLC zawierającego 1 x10¹¹ żywych komórek drożdżowych Saccharomyces cerevisiae, szczep CNCM 1-1077 przeznaczonego dla przeżuwaczy. Szczep ten modyfikuje środowisko żwacza, co powoduje właściwą fermentację. Ma to istotne znaczenie we wzroście wydajności mlecznej, jak również wpływa na rozród przez skrócenie okresu międzyciążowego. Krowy są żywione w systemie TMR. Preparat drożdżowy AGRO Yeast PLC po wymieszaniu ręcznym z paszową mieszanką mineralną, dodawano w procesie sporządzania TMR w wozie paszowym. Dzienna dawka preparatu AGRO Yeast PLC wynosi 100 g/sztukę/dzień. Więcej uwag o prowadzonym eksperymencie podano w publikacji HB 3/2015 i HB 6/2015.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.