Chwasty użytków zielonych

Iwona Radkowska

Instytut Zootechniki – PIB

Dział Technologii, Ekologii i Ekonomiki Produkcji Zwierzęcej, Balice k/Krakowa

Adam Radkowski

Instytut Produkcji Roślinnej/Zakład Łąkarstwa

Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

 

Wartość pokarmowa zielonek z łąk i pastwisk w dużej mierze zależy od składu botanicznego roślinności, ponieważ różne rośliny mają niejednakowy skład chemiczny, walory smakowe i dietetyczne. Porost użytków zielonych dobrze użytkowanych i pielęgnowanych składa się z mniejszej liczby gatunków roślin (15-30 gatunków) niż porost użytków ekstensywnych (60-80 i więcej gatunków). Należy zaznaczyć, że na użytkach intensywnie nawożonych azotem porost składa się z kilkunastu lub nawet kilku gatunków roślin.

Zaloguj się, aby zobaczyć.