Strefa Bydło

Hodowca Bydła 2/2016

Choroby metaboliczne i ich wpływ na skład mleka

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

Lublin

 

Efektywna produkcja mleka wiąże się z tym, że każda krowa musi przejść corocznie okres ciąży, a następnie laktacji. Jednocześnie, w okresie pierwszych tygodni laktacji krowy – zwłaszcza te wysokowydajne – są w znacznym stopniu narażone na występowanie chorób metabolicznych tj. zaleganie poporodowe i ketozę, czyli inaczej acetonemię.

Tagi:

Dlaczego krowa nie zostaje cielna?

Dawid Sobociński

Wielkopolskie Centrum Hodowli i Rozrodu Zwierząt

 

Kilka prostych zaleceń

Od wielu lat w Polskich stadach możemy zaobserwować spadek płodności krów mlecznych. Postaram się wyjaśnić powody tego zjawiska.

Brak cielności krów może mieć kilka przyczyn, takich jak:

             wiek krowy,

             żywienie – brak składników pokarmowo-mineralnych do prawidłowego utrzymania ciąży,

             nieprawidłowa higiena podczas wycielania krowy,

             nieprawidłowa gospodarka hormonalna.

Wiek

Jak wiemy, wiek krowy i zarazem liczba wycieleń ma wpływ na płodność. Krowa zostaje wyeksplatowana do granic wytrzymałości swojego organizmu. Intensywna produkcja mleka ma również wpływ na płodność, co skutkuje zwiększonym poborem energii i składników mineralnych na poczet produkcji mleka, a słabszą gospodarką hormonalną czyli brakiem odpowiedniej ilości hormonu do utrzymania ciąży. U starszych krów obserwujemy wypadanie macicy, co uniemożliwia utrzymanie płodu przez dłuższy czas. Następstwem jest poronienie. Starsze krowy potrzebują więcej czasu na pobudzenie podwzgórza do wydzielania gonadoliberyny, a ich macica jest słabsza niż u młodszych osobników.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Tagi:

Małgorzata Horecka

 

W powiecie malborskim praktycznie w co drugiej wsi znajduje się duże gospodarstwo specjalizujące się w produkcji mleka, ale szczególnie jedno zasługuje ostatnimi czasy na uwagę. Dzieje się tak za sprawą tempa, w jakim gospodarstwo to poprawia swoje wyniki. Zainteresowaliśmy się tym i postanowiliśmy obadać sprawę „od środka”.

Chwasty użytków zielonych

Iwona Radkowska

Instytut Zootechniki – PIB

Dział Technologii, Ekologii i Ekonomiki Produkcji Zwierzęcej, Balice k/Krakowa

Adam Radkowski

Instytut Produkcji Roślinnej/Zakład Łąkarstwa

Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

 

Wartość pokarmowa zielonek z łąk i pastwisk w dużej mierze zależy od składu botanicznego roślinności, ponieważ różne rośliny mają niejednakowy skład chemiczny, walory smakowe i dietetyczne. Porost użytków zielonych dobrze użytkowanych i pielęgnowanych składa się z mniejszej liczby gatunków roślin (15-30 gatunków) niż porost użytków ekstensywnych (60-80 i więcej gatunków). Należy zaznaczyć, że na użytkach intensywnie nawożonych azotem porost składa się z kilkunastu lub nawet kilku gatunków roślin.

Tagi:

Wpływ czynników na zawartość białek kazeinowych w mleku krów

Józef Krzyżewski

Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu

 

Białko zawarte w mleku nie jest substancją jednolitą, składa się bowiem z około 30 różnych białek wchodzących w skład grupy białek kazeinowych, serwatki i otoczek kuleczek tłuszczowych. Do białek kazeinowych należą αS1- kazeina (15%), αS2 – kazeina (25%), β-kazeina (15%), γ-kazeina i κ-kazeina (5%). Głównymi białkami mleka są białka kazeinowe, potocznie nazywane kazeiną.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.