Archiwum
Kukurydza na kiszonkę
Dariusz S. Minakowski
WSA Łomża
Dzięki postępowi hodowlanemu w tworzeniu nowych odmian kukurydzy oraz stałemu doskonaleniu i unowocześnianiu technologii jej zbioru i konserwowania, kukurydza stała się podstawową paszą dla bydła użytkowanego w kierunku mlecznym i mięsnym. Dlatego w gospodarstwach specjalizujących się w produkcji mleka i żywca wołowego kukurydza stanowi często główne źródło energii w dawce pokarmowej (m.in. w postaci kiszonki z całych roślin, gniecionego wilgotnego ziarna, LKS, CCM). Innym ważnym i rozwijanym pozapaszowym kierunkiem wykorzystania agrobiomasy kukurydzy jest możliwość jej zastosowania jako substratu do produkcji biogazu lub bioetanolu z wilgotnego ziarna.
Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.