Kukurydza na kiszonkę

Dariusz S. Minakowski

WSA Łomża

 

Dzięki postępowi hodowlanemu w tworzeniu nowych odmian kukurydzy oraz stałemu doskonaleniu i unowocześnianiu technologii jej zbioru i konserwowania, kukurydza stała się podstawową paszą dla bydła użytkowanego w kierunku mlecznym i mięsnym. Dlatego w gospodarstwach specjalizujących się w produkcji mleka i żywca wołowego kukurydza stanowi często główne źródło energii w dawce pokarmowej (m.in. w postaci kiszonki z całych roślin, gniecionego wilgotnego ziarna, LKS, CCM). Innym ważnym i rozwijanym pozapaszowym kierunkiem wykorzystania agrobiomasy kukurydzy jest możliwość jej zastosowania jako substratu do produkcji biogazu lub bioetanolu z wilgotnego ziarna.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Zaloguj się, aby zobaczyć.