Okołoporodowy zespół metaboliczny krów

Marta Kaliciak, Maciej Adamski

 

Okres okołoporodowy krów stanowi newralgiczną i najbardziej krytyczną fazę cyklu produkcyjnego krów mlecznych. Występujący w tym czasie spadek pobrania paszy i jednoczesny wzrost zapotrzebowania krów na energię powoduje zwiększoną lipolizę tkanki tłuszczowej. W wyniku tego zjawiska dochodzi do wzrostu poziomu wolnych kwasów tłuszczowych (WKT) w surowicy krwi, bezpośrednio przed porodem, osiągając szczyt 3-5 dni po porodzie. W efekcie dochodzi do akumulacji trójglicerydów w wątrobie oraz zwiększonej produkcji ciał ketonowych. Ponadto w tym okresie zwierzęta są wysoce narażone na niedobory substancji mineralnych. W konsekwencji dochodzi do chorób metabolicznych takich jak: metaboliczna ketoza, zatrzymanie łożyska, hipokalcemia, czy porażenie poporodowe. Zaburzenia te rzadko występują pojedynczo. Najczęściej pojawiają się one „w pakiecie” tworząc zespół okołoporodowych zaburzeń metabolicznych. Ryzyko ich wystąpienia wzrasta u zwierząt nieprawidłowo żywionych oraz nadmiernie otłuszczonych. Ponadto na schorzenia te podatne są bardziej zwierzęta wysokowydajne.

Zaloguj się, aby zobaczyć.