Żywienie krów a emisja metanu
Katarzyna Sobocińska
Obecnie coraz większą uwagę zwraca się na zachodzące zmiany klimatyczne, zwłaszcza globalne ocieplenie. Uważa się, że jedną z głównych przyczyn emisji gazów cieplarnianych jest rolnictwo, w tym hodowla zwierząt. To podstawowe źródło metanu, bardzo szkodliwego dla klimatu. Według badań jest on 25 razy silniejszy niż dwutlenek węgla, co wynika z jego większej zdolności zatrzymywania ciepła w atmosferze.
Zwierzęta przeżuwające (zarówno domowe, jak i dzikie) odgrywają większą rolę w emisji metanu do środowiska niż monogastryczne, ponieważ w ich procesie trawienia biorą udział bakterie beztlenowe. Fermentacja jest fizjologicznym elementem, który umożliwia wykorzystanie węglowodanów strukturalnych z paszy. W wyniku procesów, zachodzących w żwaczu i jelitach, powstają lotne kwasy tłuszczowe (LKT): kwas octowy, propionowy i masłowy oraz gazy – dwutlenek węgla (CO2) oraz metan (CH4). Metan jest więc produktem ubocznym rozkładu substancji organicznej (skrobi, celulozy, hemicelulozy, białka i in.) przez mikroorganizmy bytujące w żwaczu oraz jelicie grubym. Na metanogenezę tracone jest 2-12% energii brutto pobranej z paszy.
Główną rolę w produkcji gazów cieplarnianych odgrywa bydło, zwłaszcza krowy mleczne. Gazy powstające w przewodzie pokarmowych zwane są „gazami trawiennymi” i stanowią główne źródło metanu w produkcji zwierzęcej (ok. 70%).
Na ilość wyprodukowanego metanu w jelitach krów ma wpływ wiele czynników:
ilość spożytej suchej masy,
rodzaj żywienia,
skład i zbilansowanie dawki
pokarmowej,
różnice fizjologiczne między osobnikami, wielkość i tempo ich wzrostu,
genotyp zwierząt,
poziom wydajności,
temperatura środowiska,
zarządzanie stadem.
Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.