Archiwum
Choroby bydła przenoszone ze zwierząt łownych
Zdzisław Gliński, Krzysztof Kostro
UP we Wrocławiu
Gruźlica, jersinioza, choroba Johnego, wąglik
Gruźlica
Gruźlica bydła wywołana przez prątek bydlęcy gruźlicy (Mycobacterium bovis) jest zakaźną i zaraźliwą chorobą bakteryjną ssaków (Fot. 1). Prątek bydlęcy jest głównie patogenem bydła, owiec i kóz oraz atakuje człowieka. Chorują też jelenie, sarny, muflony, dziki, łosie, i żubry. W Czechach przyczyną gruźlicy u dzików i jeleni jest najczęściej Mycobacterium microti. Zwierzęta łowne i dzikie zakażają się podczas kontaktów z chorymi na gruźlicę zwierzętami domowymi, głównie od bydła, owiec i kóz. I na odwrót, od chorych zwierząt dzikich podczas kontaktów bezpośrednich mogą zakażać się zwierzęta domowe. Źródłem zakażenia dla zwierząt domowych jest też środowisko zanieczyszczone prątkiem bydlęcym wysiewanym przez chore na gruźlicę zwierzęta dzikie. Źródłem zakażenia oprócz ssaków są ptaki wysiewające zarazek do środowiska.