System HACCP

Katarzyna Sobocińska

 

W dzisiejszych czasach oczekiwania i potrzeby konsumentów są coraz większe, ich świadomość dotycząca żywności stale rośnie. Wejście Polski do Unii Europejskiej narzuca obowiązek dostosowania prawa krajowego do obowiązującego w UE. Z tego powodu wszystkie podmioty produkujące lub wprowadzające żywność do obrotu, bez względu na wielkość i profil działalności, mają obowiązek stosowania systemu HACCP, czyli zintegrowanego systemu bezpieczeństwa żywności. Wymagany jest w całym łańcuchu żywnościowym za wyjątkiem produkcji pierwotnej. Obowiązuje także przy produkcji pasz i premiksów dla zwierząt. W Polsce konieczne jest równoczesne stosowanie przepisów ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia i przepisów rozporządzeń unijnych.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Zaloguj się, aby zobaczyć.