Polska wołowina wyjeżdża za granicę w postaci cieląt do opasu

Tomasz Sakowski

Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN

w Jastrzębcu

 

Rolnicy narzekają, że produkcja wołowiny jest mało opłacalna i sprzedają pośrednikom cielęta w wadze około 100 kg po stosunkowo niskiej cenie. Cielęta są następnie wywożone do Włoch lub Turcji na opas i tam prawdopodobnie ubijane w masie ciała około 500-600 kg. Dobra polska wołowina trafia przeważnie na stoły mieszkańców basenu morza Śródziemnego. W Polsce rynek wołowiny uzupełnia import mięsa z Niemiec, Francji lub Argentyny. Jest to mięso drogie w konsumpcji, na które nie mogą sobie pozwolić ludzie o niższych dochodach. Przeciętnemu Polakowi pozostaje jedynie kupno dużo tańszego mięsa drobiowego lub wieprzowego. Wydawało się, że embargo na eksport produktów spożywczych do Rosji nieco poprawi sytuację na krajowym rynku wołowiny. Nic jednak z tych rzeczy.

Zaloguj się, aby zobaczyć.