Ocena jakości siary

Małgorzata Horecka

 

Choć nie zawsze bezpośrednią, to w przeważającej większości pośrednią przyczyną upadku cieląt jest kwestia jakości siary, a dokładnie absorpcji zawartych w niej ciał odpornościowych. Każdy hodowca wie, że cielęciu należy podać ten drogocenny pierwszy pokarm, każdy też wie, że należy to zrobić jak najszybciej, nie każdy jednak wie jakiej jakości siarę podaje, a to jest zdecydowanie sprawa najistotniejsza. Naprzeciw wychodzą nam różnego rodzaju sposoby oceny, jedne bardziej, inne mniej precyzyjne, ale zdecydowanie niezbędne do świadomego i racjonalnego prowadzenia odchowu.

W trakcie omawiania tematu w niniejszym artykule postanowiono uściślić niektóre definicje, których znajomość jest niezbędna do zgłębienia tematu. Operujemy nimi na co dzień, ale rzadko kiedy zastanawiamy się, co dokładnie oznaczają.

Antygen – nazywamy w ten sposób każde ciało obce lub substancję białkową, która wywołuje odpowiedź organizmu w postaci produkcji przeciwciał. Może to być cała komórka albo tylko jej część np. jedno z białek na jej powierzchni czy produkowana przez bakterię toksyna. Do grupy tej zaliczamy również antygeny naturalne, które są produkowane przez organizm i należą do nich np. antygeny krwinkowe czy tkankowe, ale na potrzeby zrozumienia istotności działania przeciwciał zawartych w siarze, skupimy się na tych dla organizmu obcych.

Przeciwciało – są to białka wytwarzane w organizmie przez komórki plazmatyczne, a dokładnie pobudzone limfocyty B. Dzieje się tak w procesie odpowiedzi immunologicznej typu humoralnego. Mają one zdolność do rozpoznawania antygenów, a następnie ich wiązania co umożliwia ich neutralizowanie.

                Świeżo urodzone cielęta nie mają właściwie funkcjonującego układu odpornościowego. Jedynym sposobem na zdobycie przeciwciał jest pobranie ich od matki przy pierwszym karmieniu i spożyciu tzw. siary. Spożywając siarę zwierzęta zdobywają odporność bierną.

Odporność bierna swoista – posiadanie rezerwuaru przeciwciał pochodzących spoza danego organizmu. Mogą one być „nabyte” naturalnie, na drodze spożycia siary lub przenikając do organizmu w życiu płodowym (oporność bierna naturalna), a także zaaplikowane w postaci surowicy (sztuczna).

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Zaloguj się, aby zobaczyć.