Wołowina z Polski ma szansę poza Unią

 

Zagraniczni konsumenci chętnie jedzą polską wołowinę i cielęcinę. W 2015 r. wolumen eksportu wzrósł o 19%. Zgodnie z przewidywaniami analityków sektora rolno-spożywczego Banku Zachodniego WBK w tym roku wzrost będzie niższy i osiągnie poziom 1-3% proc. Niemniej według ekspertów Banku wolniejszy wzrost produkcji oraz eksportu nie zmienia faktu, że rynek jest stabilny i zachęca rolników do podejmowania produkcji mięsnej. Zagranicznym sukcesom polskich producentów sprzyjają wysokie ceny wołowiny na rynku globalnym, niższa produkcja naszych światowych konkurentów oraz rosnący potencjał rynków pozaeuropejskich, które coraz mocniej otwierają się na polskie mięso.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Zaloguj się, aby zobaczyć.