Błędy w utrzymaniu skracają okres użytkowania krów

Józef Krzyżewski

Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu

 

Pod pojęciem długowieczności krów mlecznych należy rozumieć długość okresu ich użytkowania. Z szacunków dokonanych przez ekonomistów wynika, że optymalnym okresem użytkowania krów jest okres 7. pełnych laktacji. Obecnie w warunkach europejskich krowy użytkowane są przeciętnie przez okres 3 laktacji, a w USA przez 2,5 laktacje. Aby produkcja mleka zapewniała maksymalne korzyści, należałoby podwoić długość okresu użytkowania krów. Ekonomiści szacują, że granicą opłacalności produkcji mleka jest uzyskanie od krowy 30 000 kg mleka w okresie 3,5 laktacji. Oznacza to, że przeciętna dobowa wydajność mleczna krowy powinna powinna kształtować się na poziomie około 28 kg.

Głównym składnikiem kosztów związanych z produkcją mleka jest brakowanie krów w stadzie. W wielu stadach największy wskaźnik brakowań (nawet do 30%) przypada na pierwiastki. Przy wydajności mleka na poziomie 8 500 kg wybrakowanie krowy w połowie 3. laktacji pociąga za sobą stratę ok. 14 500 kg mleka w porównaniu do jej rówieśnicy, kończącej 4. laktację. Wyniki badań wskazują, że przeciętna długość użytkowania krów w Polsce wynosi ok. 3 laktacji, co stanowi zaledwie 25% długości życia biologicznego krowy, szacowanej na ok. 20 lat.

Zaloguj się, aby zobaczyć.