Dodatki paszowe poprawiające odporność bydła

Joanna Brzozowska

 

Aktualnie hodowcy dbają o uzyskanie nie tylko maksymalnych wyników produkcyjnych, ale również o zachowanie odpowiedniego stanu zdrowotnego zwierząt, co korzystnie wpływa na przewód pokarmowy i przemianę materii, ale również stymuluje układ immunologiczny. Takie działania są szczególnie ważne w żywieniu zwierząt osiągających wysokie wydajności, u których niezwykle często spotyka się problemy zdrowotne i schorzenia produkcyjne. Intensywne żywienie krów wysokowydajnych to nie tylko dostarczanie białka i energii, ale również witaminy i składniki mineralne, specyficzne substancje, które zawarte są w naturalnych surowcach oraz coraz częściej doceniania grupa dodatków paszowych.

Dodatkowo stale rośnie świadomość konsumentów odnośnie zagrożeń, które wynikają ze stosowania środków chemicznych w rolnictwie, a wprowadzony w 2006 roku zakaz stosowania stymulatorów wzrostu i antybiotyków w paszach spowodował konieczność poszukiwania alternatywnych środków. Taką rolę coraz częściej pełnią dodatki paszowe, oparte na naturalnych składnikach.

                Dodatki paszowe są grupą komponentów paszowych, które mogą odgrywać pożądaną, a nie zawsze odżywczą rolę w żywieniu bydła, takich jak zmiana pH, czy wzrost odporności. Dodatki paszowe, które stosowane są w sektorze bydlęcym, mają również za zadanie zwiększenie produkcji mleka (o najbardziej pożądanym składzie), stymulowanie pobrania odpowiedniej ilości suchej masy paszy. Wywierają także korzystny wpływ na mikroflorę żwacza, co powoduje zwiększony rozkład włókna, zoptymalizowaną syntezę mikrobiologiczną białka i lotnych kwasów tłuszczowych. W efekcie stosowanie dodatków paszowych ma wpływ na zwiększenie odporności i zdrowotności zwierzęcia, ograniczenie strat masy ciała w czasie laktacji, poprawienie wskaźników rozrodu.

                Należy pamiętać, że stosowanie dodatków paszowych nie jest żadnym wymogiem, ani też gwarancją uzyskania wysokich wyników produkcyjnych, czy dochodowości gospodarstwa. O celowości stosowania dodatków paszowych powinny decydować cztery czynniki: przewidywana reakcja na zastosowanie, rentowność, dostępność badań potwierdzających efektywność i odpowiedź praktyczna na jego zastosowanie (np. zmiana wydajności, polepszenie parametrów zootechnicznych, stabilizacja środowiska żwacza, poprawa odporności i zdrowotności).

                Stosowanie dodatków paszowych powinno być rozpatrywane w sposób indywidualny w każdym gospodarstwie, głównie ze względu na zróżnicowane warunki utrzymywania zwierząt.

                Obecnie na rynku dostępnych jest coraz więcej dodatków paszowych dla bydła, których celem jest poprawa statusu immunologicznego stada.

Zaloguj się, aby zobaczyć.