Użytki zielone jak wapnować?

dr Bogumiła Nestorowicz, tel. 600 837 695, e-mail: Bogumila.Nestorowicz@omya.com

Marek Tyrajski, tel. 668 835 209, e-mail: Marek.Tyrajski@omya.com

 

Użytki zielone na glebach kwaśnych słabo plonują, a wyprodukowana na takich użytkach pasza ma słabe wartości zarówno odżywcze, jak i smakowe.

Podstawowym celem gospodarowania na użytkach zielonych jest produkcja pełnowartościowej paszy dla przeżuwaczy o optymalnej wartości pokarmowej i zaletach smakowych, co można osiągnąć dostarczając roślinom wszystkich niezbędnych składników mineralnych.

                W najwyższym stopniu na jakość paszy i wysokość plonów pochodzenia łąkowo-pastwiskowego ma wpływ odpowiednie pH i nawożenie gleby. Wraz z dobrym zaopatrzeniem roślin w wapń, w runi wzrasta także zawartość innych składników mineralnych, m.in. fosforu i magnezu, niezbędnych do prawidłowego rozwoju układu kostnego i mięśniowego zwierząt, a niedostępnych dla roślin rosnących na glebach o niskim pH. Pod wpływem wapnia wzrasta strawność hemicelulozy i zwiększa się poziom pobierania paszy przez zwierzęta. Należy jednak pamiętać, że niekorzystny dla zwierząt jest zarówno niedobór wapnia w paszy, jak i jego nadmiar (za mgr inż. Piotr Ochal IUNG-PIB Puławy).

Zaloguj się, aby zobaczyć.