Wpływ zniesienia kwot mlecznych na produkcję mleczarską w Unii Europejskiej i prognozy dla kraju

 

Emilia Kot

 

W systemie administracyjnym kwotę mleczną określano jako górny pułap produkcji mleka przeznaczonego do zbycia w roku referencyjnym tj. w okresie od 1 kwietnia do 31 marca po cenach gwarantowanych we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Założeniem tego programu była ochrona producentów przed nadpodażą surowca na rynku krajowym i unijnym. Natomiast każdy litr mleka, który był wyprodukowany ponad ustanowioną kwotę mleczną skutkował nałożeniem kary. Jednakże od kwietnia 2015 roku system kwotowy został zniesiony.

Początek deregulacji dotyczący systemu interwencyjnego w sektorze produkcji mleka rozpoczął się na rynku unijnym w 2003 roku. Skutkowało to zredukowaniem wsparcia rynkowego poprzez mniejsze ceny interwencyjne produktów mleczarskich dla zakładów zajmujących się przetwórstwem mleka. Nadchodzące zmiany były zapowiedzią pogłębiającej się deregulacji, która była motywowana potrzebą silnego powiązania sektora gospodarki unijnej ze światową i dążenia do jeszcze większej konkurencyjności nie tylko na rynkach europejskich, ale już na międzykontynentalnych. Likwidacja kwot produkcji mleka przyczyniła się do likwidacji ograniczeń w produkcji mleka surowego, a wprowadzona nowa równowaga rynkowa kształtuje się w miejscu, w którym jest bardzo dobrze zbilansowany popyt i podaż. Jednakże w pierwszym okresie po zniesieniu kwot równowaga jest bardzo zachwiana i dla niektórych gospodarstw likwidacja kwot przyniosła wnioski, że aktualnie produkcja jest nieopłacalna.

Zaloguj się, aby zobaczyć.