Strefa Bydło

Hodowca Bydła 4/2017

Optymalny plon zielonej masy na łąkach i pastwiskach

Iwona Radkowska

Instytut Zootechniki – PIB, Dział Technologii, Ekologii i Ekonomiki Produkcji Zwierzęcej

Balice k/Krakowa

Adam Radkowski

Instytut Produkcji Roślinnej/Zakład Łąkarstwa

Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

 

Optymalne plonowanie użytków zielonych zależy od wielu czynników środowiskowych, jak również pratotechnicznych. Uprawa roślin w taki sposób, aby osiągnąć jak największy plon zielonej masy wymaga odpowiedniej wiedzy i umiejętności. O wielkości i jakości uzyskanych plonów decyduje przede wszystkim odpowiedni skład gatunkowy i odmianowy runi, zastosowanie odpowiedniego nawożenia oraz optymalny termin zbioru zielonej masy.

Warunkiem utrzymania korzystnego składu gatunkowego użytków zielonych jest ich systematyczne nawożenie oraz odpowiednia pielęgnacja. W wyniku ograniczenia lub zaniechania użytkowania zbiorowisk trawiastych zachodzi ich degradacja, wartościowe gatunki traw i roślin motylkowatych są wypierane z runi przez gatunki lepiej przystosowane do niekorzystnych warunków, głównie rośliny dwuliścienne (chwasty) oraz mało wartościowe trawy. Prowadzi to do obniżenia plonowania danego użytku oraz spadku wartości paszowej pozyskiwanej zielonki. Prawidłowo użytkowane i pielęgnowane zbiorowiska roślinne są w stanie produkować duże ilości biomasy nadziemnej o wyjątkowych walorach żywieniowych. Użytki zielone w gospodarstwach rolnych wykorzystywane są bezpośrednio jako pastwiska dla zwierząt oraz jako łąki kośne (zielonka, susze, siano). W gospodarstwach utrzymujących przeżuwacze, posiadających zbyt małą powierzchnię trwałych użytków zielonych jako dodatkowe źródło paszy wykorzystywane są użytki przemienne. Pozwala to na uzyskanie wysokich plonów zielonki w ciągu sezonu letniego, a także na pozyskanie surowca do produkcji pasz konserwowych.

Właściwy dobór gatunków i odmian

Dobór właściwych gatunków roślin do mieszanek trawiastych na łąki i pastwiska jest bardzo ważną kwestią, a zrazem dość trudną. Dobierając gatunki roślin na nowo zakładane użytki zielone lub do podsiewu już istniejących należy mieć na uwadze warunki siedliskowe, ale przede wszystkim sposób i intensywność użytkowania. Inny jest skład mieszanki przeznaczonej do użytkowania pastwiskowego, inny na łąkę kośną z przeznaczeniem na siano lub sianokiszonkę, jeszcze inne gatunki wchodzą w skład mieszanek na użytek zielony przemienny lub zmienny. Komponując mieszanki należy uwzględnić także wartość gospodarczą poszczególnych gatunków i odmian roślin.

Odnawianie użytków zielonych

Iwona Radkowska

Instytut Zootechniki – PIB, Dział Technologii, Ekologii i Ekonomiki Produkcji Zwierzęcej

Balice k/Krakowa

Adam Radkowski

Instytut Produkcji Roślinnej/Zakład Łąkarstwa

Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

 

Użytki zielone w Polsce według danych GUS stanowią 21,4% powierzchni użytków rolnych, największy ich udział występuje w województwie: mazowieckim, podlaskim oraz warmińsko mazurskim, najmniejszy zaś w województwie opolskim, śląskim i świętokrzyskim (Rocznik Statystyczny Rolnictwa, 2015). W ostatnich latach obserwuje się systematyczny spadek powierzchni pastwisk, w okresie ostatnich 15 lat nastąpiła znaczna redukcja ich obszaru z 1,37 mln ha w 2000 roku do 0,48 mln ha w roku 2014. Obserwowany jest znaczny spadek liczby małych gospodarstw, wzrasta natomiast liczba gospodarstw dużych o znacznej intensyfikacji produkcji, w których nie prowadzi się pastwiskowego wypasu zwierząt. Większość pastwisk użytkowana jest ekstensywnie, przez co uzyskiwane z nich plony są na niskim poziomie.

O produkcyjności oraz wartości paszowej użytków zielonych przede wszystkim decyduje skład botaniczny runi, który zależy od warunków siedliskowych oraz zastosowanych zabiegów pielęgnacyjnych. Ograniczenie lub całkowite zaniechanie użytkowania tych zbiorowisk prowadzi do niekorzystnych zmian florystycznych, degradacji i obniżenia wartości użytku zielonego. W miarę pogarszania się warunków siedliskowych znacznie wzrasta konkurencja wśród roślinności, coraz większe obszary łąk i pastwisk zarastają gatunkami chwastów należących do roślin dwuliściennych (zwykle trwałych), silnie konkurujących ze szlachetnymi gatunkami traw uprawnych. Przewagą tych roślin jest wytwarzanie głębokiego, dobrze rozwiniętego systemu korzeniowego oraz bardzo duża reproduktywność osobnicza, np.: jedna roślina Rumex ss. potrafi wytworzyć do kilku tysięcy nasion. Zatem podstawowym warunkiem utrzymania korzystnego składu gatunkowego użytków zielonych jest ich systematyczne nawożenie oraz odpowiednia pielęgnacja. Według najnowszych danych w Polsce ponad połowa łąk trwałych i pastwisk to użytki zdegradowane wymagające renowacji. Konsekwencją tego jest spadek produkcyjności łąk i pastwisk, który może wynosić nawet 70% w stosunku do użytku niezdegradowanego oraz obniżenie się wartości pokarmowej zielonki, której skład jest niewystarczający pod względem potrzeb żywieniowych przeżuwaczy. Degradacja użytków zielonych występuje najczęściej na skutek stosowania niewłaściwego nawożenia mineralnego, zwłaszcza azotowego, nadmierne stosowanie nawozów płynnych – gnojówki i gnojowicy – w wyniku czego dochodzi do pojawienia się w runi chwastów potaso- i azotolubnych takich jak szczawie, mniszki i ostrożenie. Przyczyną może być także niewłaściwe użytkowanie np. stosowanie jednostronnego użytkowania łąkowego lub tylko pastwiskowego zamiast użytkowania zmiennego, w przypadku użytkowania kośnego – opóźnienie zbioru I i II pokosu, zbyt niskie koszenie, pozostawianie resztek zielonki i siana na powierzchni łąk) a przy użytkowaniu pastwiskowym pozostawianie zbyt dużych powierzchni niedojadów oraz wzrost udziału chwastów w runi, głównie sitów, śmiałka darniowego oraz jaskra ostrego. Przyczyną degradacji mogą być także warunki siedliskowe, na skutek okresowego zalewania terenu mogą wystąpić niedobory tlenu, które sprzyjają rozwojowi sitów, turzyc i śmiałka darniowego kosztem wartościowych traw i roślin motylkowatych. Do degradacji gleby prowadzi także wyjaławianie gleby ze składników pokarmowych oraz postępujący wzrost zakwaszenia gleb.

Krzyżowanie międzyrasowe bydła mlecznego - za i przeciw

Piotr Wójcik

Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy

 

Mówiąc o krzyżowaniu międzyrasowym i tzw. mieszańcach często podchodzimy do problemu z rezerwą, traktując to bydło jako gorsze. Tymczasem, jest to metoda powszechnie stosowana w doskonaleniu ras a efektem tych działań są przecież obecnie użytkowane rasy bydła mlecznego. Metoda ta pozwala nie tylko na uzyskanie potomstwa o lepszym genotypie, ale przede wszystkim umożliwia w obrębie gospodarstwa na prowadzenie prac zwiększających efektywność produkcji i obniżenie inbredu.

W gospodarstwach nastawionych na maksymalizację produkcji, a nie prowadzących hodowli zarodowej bydła mlecznego, krzyżowanie międzyrasowe pozwala na poprawę wielu cech użytkowych i fenotypowych. Od kilku lat obserwujemy przy wysokim użytkowaniu zwierząt skracanie się czasu użytkowania zwierząt (długowieczność produkcyjna), czy obniżenie się zdrowotności krów i spadek płodności. Każdy w swoim gospodarstwie spotkał się z jednym z tych problemów i pewnie poszukiwał rozwiązań, wśród których mogły być próby wykorzystania innych ras do krzyżowania. Dobrym przykładem krzyżowania międzyrasowego jest obecne nasze bydło polskie holsztyńsko-fryzyjskie, które powstało na bazie wielopokoleniowych prac hodowlanych z udziałem rodzimych ras bydła czarno-białego. W efekcie uzyskano u krów wzrost ilości składników mleka a w szczególności kazeiny, suchej masy oraz tłuszczu. Zmieniła się sylwetka krowy począwszy od kalibru, długości kłody, długości i suchości nóg a kończąc na budowie wymienia. Krowy odznaczają się teraz większą żernością, tym samym w stosunku do ras rodzimych przetwarzają ponad 51% energii pochodzącej z paszy na mleko. Teraz stanowi ono ponad 90% pogłowia bydła mlecznego w Polsce. Obecnie w wielu gospodarstwach duży nacisk kładzie się na poprawę szeroko rozumianej długowieczności krów pozwalającej na utrzymanie w stadzie sztuk wybitnych a nawet całych linii. Biorąc pod uwagę, że cecha ta jest bardzo złożona, nisko odziedziczalna i wiele czynników determinuje ją, praca nad wydłużeniem życia produkcyjnego krów jest bardzo trudna. Proponowane krzyżowania międzyrasowe, jak wykazały badania, opierając się dodatkowo o efekt heterozji pozwalają na wydłużenie życia krów o około 18% względem pokolenia rodzicielskiego.

Zimny odchów cieląt - domki dla cieląt

Joanna Brzozowska

 

Odchów cieląt

W odchowie cieląt niezwykle istotne jest zapewnienie im odpowiednich warunków. Najczęściej te zwierzęta utrzymywane są w budynkach, w których jest duże zagęszczenie zwierząt. Niejednokrotnie zdarza się, że nie zapewniona jest adekwatna wentylacja, co powoduje zbyt wysoką temperaturę, stężenie gazów oraz chorobotwórczych patogenów. Powyższe czynniki są przyczyną występowania groźnych dla cieląt biegunek.

                Prawidłowy odchów cieląt jest niezwykle istotny, gdyż z ogromną siłą wpływa na ich późniejszą zdrowotność, a przede wszystkim wydajność. Przy niewłaściwym sposobie żywienia czy utrzymania podczas pierwszych tygodni życia cielęta są znacznie bardziej podatne na różne schorzenia układu oddechowego i pokarmowego.

Zimny wychów

Zimny wychów cieląt aktualnie zyskuje na popularności, szczególnie w gospodarstwach ekologicznych. Taki sposób odchowu polega na tym, że cielęta zostają zaraz po urodzeniu przemieszczone do tak zwanych domków, które umieszczane są na zewnątrz obory.

Moc ukryta w bolusach - profilaktyka i wsparcie leczenia biegunek

lek. wet. Józef Gręda

mgr inż. Patrycja Sojak

 

Głównym problemem w hodowli bydła jest odchów cieląt i występujące w okresie neonatalnym biegunki, które wyniszczają młody organizm i prowadzą do upadków.

Patogeneza biegunek u cieląt może być różna – na tle alimentaryjnym, bakteryjnym, wirusowym czy pasożytniczym. W zależności od przyczyny może być stosowana antybiotykoterapia. Jednak każdego rodzaju biegunka wiąże się z odwodnieniem organizmu, pierwsze co powinniśmy zrobić zaraz po zauważeniu pierwszych objawów biegunki, to podanie roztworu izotonicznego z odpowiednimi parametrami zawartości elektrolitów i substancji buforujących. Nawadnianie organizmu jest również niezbędne w warunkach wysokich temperatur (stres cieplny), przed transportem lub łączeniu cieląt w odchowalni.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.