Udział ziół w runi i jego wpływ na jakość kiszonek

Ewa Stamirowska-Krzaczek, Instytut Nauk Rolniczych, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Chełmie

Paweł Krzaczek, Katedra Energetyki i Środków Transportu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Na użytkach zielonych trawy i rośliny motylkowate stanowią powyżej 90% występujących gatunków roślin, a na pozostałe roślin z grupy dwuliściennych, wśród których dominują wartościowe zioła, przypada zaledwie kilka procent. Panuje pogląd, że rośliny te powinny stanowić nie więcej niż 10% w składzie gatunkowym dobrej łąki, czy pastwiska [Falkowski i in. 1994]. Jednocześnie stwierdzono, że zwierzęta żywione zielonką składającą się tylko z traw i koniczyn, wykazywały niedobory mikroelementów oraz zmniejszone przyrosty masy ciała i mniejszą wydajność mleczną, a także większą podatność na zachorowania [Wolański i in. 2015]. Dlatego w wielu krajach Europy Zachodniej wzbogaca się ruń użytków zielonych, podsiewając je ziołami [Hopkins i in. 1995; Tallowin i in. 1995].

Zaloguj się, aby zobaczyć.