Rasa siementalska w typie mięsno-mlecznym

Zenon Choroszy, Bogumiła Choroszy, Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy, Dział Genetyki i Hodowli Zwierząt, Balice k. Krakowa


Rasa simentalska jest jedną z najstarszych i najbardziej rozpowszechnionych ras na świecie, a wielkość populacji szacuje się na ponad 40 mln. Rasa ta wywodzi się od bydła plamistego górskiego, wyhodowanego w Alpach Szwajcarskich w dolinie rzeki Simme znanego już w XVI wieku. Bydło simentalskie przez wiele lat użytkowane było w trzech kierunkach: mlecznym, mięsnym i roboczym, przy czym ceniona była bardzo użytkowość mięsna. Obecnie zdecydowana większość hodowców zrzeszonych w Europejskiej Federacji Hodowców Bydła Simentalskiego (ESF) opowiedziała się za dwukierunkowym użytkowaniem tej rasy, a tylko 3 kraje europejskie Dania, Anglia i Irlandia wybrały mięsny kierunek użytkowania. 

Zaloguj się, aby zobaczyć.