Gospodarcze i przyrodnicze znaczenie użytków zielonych

Stefan Grzegorczyk; Katedra Łąkarstwa i Urządzania Terenów Zieleni, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie


Gospodarcza rola użytków zielonych

Gospodarka łąkowo-pastwiskowa nierozerwalnie związana jest z produkcją zwierzęcą. Łąki i pastwiska dostarczają taniej, pełnowartościowej, smacznej paszy, dobrze wykorzystywanej przez zwierzęta. Zielonka pastwiskowa może być wyłączną paszą w żywieniu zwierząt nawet o dużej wydajności. W doświadczeniach angielskich uzyskano w okresie letnim z 1 ha pastwiska produkcję 14 500 kg mleka, przy średniej wydajności dziennej 17 kg od 1 krowy, natomiast w produkcji mięsa osiągnięto z 1 ha wydajność 950 kg przyrostu żywej wagi. Badania naukowe wskazują, iż na naszych pastwiskach można uzyskać rocznie 600 q zielonki, co powinno wystarczyć na wykarmienie w sezonie pastwiskowym 3-4 krów o dziennej wydajności do 18 kg mleka i pokryć w 60-70% potrzeby pokarmowe bydła w skali roku. Zielonka pastwiskowa jest paszą zasobną w związki energetyczne, białko, witaminy, sole mineralne i substancje czynne (lecznicze, pobudzające apetyt, ułatwiające trawienie itp.). Bardzo dobra zielonka pastwiskowa jest smakowita, chętnie pobierana przez zwierzęta. Ważne jest również to, iż skarmiane są żywe, młode rośliny, bez strat składników pokarmowych i bez przemian tych składników, które zachodzą w procesie konserwacji.

Zaloguj się, aby zobaczyć.