Mikotoksyny w materiałach paszowych dla bydła

Józef Krzyżewski; Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu

 

 

Obecnie, zarówno rynek konsumencki jak i producenci surowców oraz artykułów żywnościowych, swoje zainteresowania kierują w stronę produktów, które nie wywierają szkodliwego wpływu na organizm człowieka i zwierząt. Jednakże oczekiwań tych nie ułatwiają różnego rodzaju mikroorganizmy, które w długim łańcuchu pokarmowym, ciągnącym się od pola do stołu, poprzez rośliny i żywiące się nimi zwierzęta, wpływają w sposób niekorzystny na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne pozyskiwanych produktów. Prowadzi to nie tylko do obniżenia jakości surowca i co się z tym wiąże do wymiernych strat finansowych, lecz także wywiera niekorzystny wpływ na zdrowie producentów, zwierząt i potencjalnych konsumentów. Poważne zagrożenie stanowią mikotoksyny – wtórne metabolity produkowane przez grzyby pleśniowe, wywołujące schorzenia, zwane mikotoksykozami. 

Zaloguj się, aby zobaczyć.