Strefa Bydło

Hodowca Bydła 9/2018

Prasowanie i owijanie różnorodnych materiałów przy zastosowaniu LT-Master firmy Göweil

Göweil

 

 

LT-Master firmy Göweil stanowi jedyne w swoim rodzaju kompleksowe rozwiązanie służące do prasowania i owijania w bele sieczki z takich surowców roślinnych jak kukurydza, CCM (miks rozdrobnionego ziarna i kolb kukurydzy), lucerna, wysłodki, zboża, a także innych materiałów (w tym trocin oraz odpadów).

Nowy robot do podgarniania paszy DeLaval OptiDuo

DeLaval

 

 

NOWY PRODUKT

DeLaval zaprezentowała robot OptiDuo™ – nowy robot do podgarniania paszy. DeLaval OptiDuo™ nie tylko podgarnia paszę, ale także ją odświeża. Dzięki temu krowy pobierają znacznie więcej paszy i zmniejsza się ilość niedojadów. Praca z podgarnianiem paszy jest zautomatyzowana. 

Optymalizacja wartości użytkowej stad krów mlecznych

Kamil Siatka; Mazowieckie Centrum Hodowli i Rozrodu Zwierząt Sp. z o.o. w Łowiczu

 

 

Ustawa o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich z 2017 r. definiuje wartość użytkową jako wymierną cechę lub zespół cech zwierzęcia gospodarskiego o znaczeniu gospodarczym. Z kolei optymalizacja według definicji, którą znajdziemy w słowniku języka polskiego PWN oznacza „organizowanie jakichś działań, procesów itp. w taki sposób, aby dały jak największe efekty przy jak najmniejszych nakładach”. Zatem optymalizacja wartości użytkowej w stadach krów mlecznych polegać będzie na podjęciu takich decyzji i działań, które pozwolą w przyszłości osiągać większe przychody przy jednoczesnym braku ponoszenia dodatkowych kosztów, czyli przyczynia się do wzrostu zyskowności prowadzonej produkcji.

Mikroelementy by-pass najlepsze źródło mikroelementów w żywieniu bydła

Dr Beata Skiba, Renata Olejniczak; Trouw Nutrition Polska Sp. z o.o.

 

 

Wszyscy hodowcy wiedzą jak ważna jest suplementacja żywienia bydła oraz mają świadomość, że dawka pokarmowa bez uzupełnienia dodatkami paszowymi nie zaspokoi potrzeb zwierząt wysokoprodukcyjnych.

Możliwości zapobiegania w walce z mastitis

Karol Kotowski; Kępno

 

 

Schorzenia wymienia, bez względu na ich rodzaj i tło, zwykle określa się jako zapalenia gruczołu mlekowego (mastitis). Zapalenie jest następstwem: urazu lub uszkodzenia, podrażnienia różnego rodzaju środkami, bądź zakażenia drobnoustrojami, głównie bakteriami. Uważa się, że zapalenie jest reakcją organizmu, mającą na celu eliminację czynnika szkodliwego oraz naprawę zaistniałych skutków. Spacjaliści z tego zakresu wiedzy podkreślają, że mastitis jest najbardziej kosztowną chorobą krów mlecznych.

Kilka słów na temat Programu Aminokwasowego Kemin!

Dział Marketingu Kemin, Tłumaczenie: Marcin Maj

 

 

Aminokwasy chronione przed rozkładem w żwaczu dostarczają niezbędnych składników pokarmowych 

Białka to aminokwasy (AA) połączone wiązaniami peptydowymi. Są one niezbędnymi składnikami pokarmowymi, które biorą udział w dwóch głównych procesach związanych z żywieniem przeżuwaczy; dostarczają AA dla zwierząt i azotu (N) dla mikroorganizmów żwacza. Wyróżniamy 20 różnych aminokwasów, które dzielimy na endogenne i egzogenne.

Mikotoksyny w materiałach paszowych dla bydła

Józef Krzyżewski; Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu

 

 

Obecnie, zarówno rynek konsumencki jak i producenci surowców oraz artykułów żywnościowych, swoje zainteresowania kierują w stronę produktów, które nie wywierają szkodliwego wpływu na organizm człowieka i zwierząt. Jednakże oczekiwań tych nie ułatwiają różnego rodzaju mikroorganizmy, które w długim łańcuchu pokarmowym, ciągnącym się od pola do stołu, poprzez rośliny i żywiące się nimi zwierzęta, wpływają w sposób niekorzystny na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne pozyskiwanych produktów. Prowadzi to nie tylko do obniżenia jakości surowca i co się z tym wiąże do wymiernych strat finansowych, lecz także wywiera niekorzystny wpływ na zdrowie producentów, zwierząt i potencjalnych konsumentów. Poważne zagrożenie stanowią mikotoksyny – wtórne metabolity produkowane przez grzyby pleśniowe, wywołujące schorzenia, zwane mikotoksykozami. 

Rola mieszanek paszowych w żywieniu krów

Krzysztof Bilik; Instytut Zootechniki PIB

 

 

Żywienie bydła mlecznego ma na celu optymalne pokrycie zapotrzebowania bytowego i produkcyjnego zwierząt na energię, białko oraz składniki mineralne i witaminy. W niektórych okresach cyklu produkcyjnego krów ras mlecznych nie ma możliwości pełnego pokrycia potrzeb pokarmowych wysokowydajnych krów. W takich warunkach wykorzystują one własne rezerwy tłuszczu zgromadzonego w organizmie, które stanowią dodatkowe źródło energii. W mniejszym zakresie natomiast może być wykorzytywane białko dla pokrycia potrzeb produkcyjnych krów.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.