Strefa Bydło

Hodowca Bydła 11/2018

Drożdże selenowe w dawce pokarmowej dla bydła

Anna Wilkanowska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

 

 

Układając dawki pokarmowe dobrze jest zwracać uwagę na prawidłowy stosunek energii, białka i suchej masy. Powinno się także uwzględniać zawartość mikro- i makroelementów oraz innych substancji występujących w ilościach śladowych, a często mających kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednym z takich składników jest selen.

Tasomix otwiera najnowocześniejszą fabrykę pasz w Polsce

Tasomix

 

 

Fabryka w Pionkach k. Radomia będzie najnowocześniejszą fabryką pasz w Polsce. Ruszający oficjalnie 3 listopada br. zakład będzie produkował przede wszystkim pasze dla drobiu i trzody, ma moce produkcyjne na poziomie 360 tys. ton rocznie. Fabryka w Pionkach będzie zaopatrywała producentów z południowej i centralnej Polski.

Znaczenie polifenoli jako naturalnych antyoksydantów w żywieniu intensywnie użytkowanych krów

Dariusz S. Minakowski, Janusz Zabora; WSA w Łomży

 

 

W ostatnich latach obserwuje się wzmożone zainteresowanie rolą i znaczeniem naturalnych, bioaktywnych składników w żywieniu zwierząt, w tym m.in. również w żywieniu bydła mlecznego. Polifenole jako naturalne antyoksydanty występujące w różnych roślinach, mają wpływ na stan zdrowia zwierząt gospodarskich i ich system odpornościowy, status antyoksydacyjny (TAS*) oraz efekty produkcyjne. Działanie antyoksydacyjne oraz właściwości przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, a także wzmacniające układ odpornościowy posiadają również witaminy E i C.

Zalecenia dotyczące przygotowania i wykorzystania TMR w żywieniu krów

Krzysztof Bilik; Instytut Zootechniki PIB

 

 

W fermach bydła mlecznego dąży się obecnie do osiągania wysokiej i stabilnej wydajności mlecznej, przy jednoczesnym zachowaniu dobrej zdrowotności i płodności krów oraz optymalnej zawartości tłuszczu i białka w mleku. Wymaga to stosowania nowoczesnych systemów żywienia i utrzymania, które przy stosowaniu pasz dobrej jakości, pozwalają na pełne pokrycie potrzeb energetyczno-białkowych i witaminowo-mineralnych krów mlecznych w poszczególnych stadiach cyklu produkcyjnego. 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.