Wpływ czynników środowiskowych na jakość siary

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

 

Wychów zdrowych i prawidłowo rozwiniętych cieląt decyduje o efektywności chowu i hodowli bydła. Zdrowe i prawidłowo odchowane cielęta stanowią bowiem podstawę przyszłego potencjału produkcyjnego krów. Jak wiadomo siara stanowi wyłączne źródło składników pokarmowych oraz przeciwciał w żywieniu nowonarodzonych cieląt w pierwszych dniach życia. Dlatego jej jakość ma istotny wpływ na uzyskiwane efekty produkcyjne w odchowie cieląt. Jakość siary może być modyfikowana pod wpływem czynników środowiskowych. Niska i niezadawalająca jakość siary wpływa na osłabienie tempa przyrostów masy ciała i rozwoju nowonarodzonych cieląt a także zwiększa ryzyko występowania różnych schorzeń (np. zapalenia płuc oraz biegunek) i upadków.

Zaloguj się, aby zobaczyć.