Zagrożenie zdrowia bydła w XXI wieku. Antybiotykooporność, zaburzenie mikrobiomu, mikotoksykozy

Zdzisław Gliński; Wydział Medycyny Weterynaryjnej UP w Lublinie

 

 

W ostatnich 20. latach czynniki ryzyka, które decydują o zdrowiu ludzi i zwierząt oraz związanych z nimi chorobami uległy gwałtownym zmianom. Przestały dominować choroby zakaźne i choroby niedoborowe, co ma ścisły związek z postępem higieny, hodowli i żywienia zwierząt, dokładniejszymi i czulszymi metodami diagnozowania chorób, skuteczniejszymi metodami leczenia, zwłaszcza antybiotykoterapii i szerokiego wprowadzenia do profilaktyki chorób zakaźnych wakcynacji. W krajach rozwiniętych problemem ochrony zdrowia zwierząt stają się choroby przemiany materii, antybiotykooporność, zaburzenia mikrobiomu oraz zatrucia pokarmowe toksynami grzybów pleśniowych (mikotoksykozy). Takie tendencje daje się też zaobserwować w hodowli zwierząt w Polsce.

Zaloguj się, aby zobaczyć.