Postęp hodowlany i technologiczny w hodowli i chowie zwierząt gospodarskich w Wolnej Polsce

dr Jerzy Żółkowski

 

W XIX wieku do Polski leżącej wówczas pod zaborami trzech najeźdźców sprowadzano zwierzęta hodowlane z Niemiec – bydło ze Związków Hodowlanych Oldenburskiego, Wschodniopruskiego z siedzibą w Elblągu (OPH), Królewieckiego Związku Hodowców Bydła. Z Austrii i Szwajcarii przywieziono głównie bydło rasy simental, ale też szwyce. Na tereny Zaboru Rosyjskiego importowano bydło holenderskie; np. do Łęk Kościelnych, czy Pilaszkowa w 1867 r. Na tereny Dóbr Królewskich Koło Grodna sprowadzono bydło rasy szwyce ze Szwajcarii. Zwykle ze zwierzętami przybywał również specjalista od chowu bydła z rdzennych, alpejskich regionów poszczególnych ras, który „uczył” jak należy hodować bydło. Później przez wiele lat tzw. „oborowych” nazywano Szwajcarami, od narodowości specjalistów przybywających razem ze zwierzętami, mimo że pracownicy trudniący się obsługą krów, byli głównie już Polakami.

Zaloguj się, aby zobaczyć.