Strefa Bydło

Hodowca Bydła 1/2019

Wpływ żywienia na zawartość składników bioaktywnych w mleku

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Skład oraz ilość mleka jest wynikiem działalności czynników genetycznych oraz środowiskowych. Wśród czynników środowiskowych kluczowym jest odpowiednia dieta. Żywienie krów posiada ogromne znaczenie w kształtowaniu produkcyjności i jakości mleka. Obecnie żywność przestaje być postrzegana jedynie jako zbiór składników pokarmowych mających zaspokoić potrzeby organizmu człowieka. Rosnącym zainteresowaniem cieszą się produkty wpływające na stan zdrowia konsumentów oraz bogate w składniki bioaktywne. Mleko jest źródłem białka, lipidów oraz substancji bioaktywnych. Odpowiednie żywienie może modyfikować jego skład zwiększając atrakcyjność powstałych produktów.

Wybór właściwej odmiany kukurydzy do uprawy w zależności od wykorzystania

Dariusz S. Minakowski; UWM Olsztyn

 

Wybór odmiany kukurydzy do uprawy ma duże znaczenie ze względu na uzyskiwany plon i jego jakość. Dokonując doboru określonej odmiany, należy uwzględnić nie tylko najważniejsze jej cechy użytkowe dotyczące m.in. wczesności i potencjału produkcyjnego (plonu) oraz kryteria agrotechniczne z uwzględnieniem warunków klimatyczno-glebowych w danym rejonie uprawy, ale także kierunek wykorzystania.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.