Zielonki – uniwersalna i najtańsza pasza w opasie bydła

Krzysztof Bilik; Instytut Zootechniki PIB

 

Chów bydła mięsnego wskazany jest przede wszystkim w rejonach o dużym udziale trwałych użytków zielonych. Wypas zwierząt w tych warunkach umożliwia zachowanie krajobrazu rolniczego we właściwej kulturze i pozwala zachować ekologiczne funkcje użytków zielonych w odpowiednim stanie z punktu widzenia ochrony środowiska, przyczyniając się zarazem do poprawy opłacalności produkcji zwierzęcej na tych terenach (Reklewski i Goszczyński 1996). Produkowana w takich warunkach wołowina może pochodzić zarówno z gospodarstw ukierunkowanych na chów krów-mamek ras mięsnych, jak i z gospodarstw utrzymujących bydło mleczne w cyklu zamkniętym. Młody żywiec wołowy, może być również produkowany w gospodarstwach, które specjalizują się w opasaniu zakupionych cieląt ras mięsnych, mlecznych lub mieszańców tych ras, pochodzących z gospodarstw utrzymujących bydło w cyklu zamkniętym.

Zaloguj się, aby zobaczyć.